administració

El Govern serà partícip en el fons de pensions per a la jubilació dels funcionaris

L’executiu afirma que ha provisionat 31 milions d’euros en una “bossa” per fer front als compromisos de les jubilacions dels funcionaris

Els caps de llista i els representants sindicals a la reunió que va tenir lloc al centre cultural La Llacuna.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern està d’acord a convertir-se en un partícip més del fons del pla de pensions de la funció pública, destinat a fer front al pagament de les pensions de jubilació dels funcionaris. De fet, ja fa temps que està estudiant aquesta possibilitat, però la pandèmia del coronavirus va endarrerir l’estudi que s’estava fent sobre aquesta qüestió. L’executiu actual considera que cal anar per aquesta via, tot i que haurà de ser el que surti de les properes eleccions generals el que prengui finalment una decisió. Així ho va explicar el ministre de Finances i portaveu del Govern, César Marquina, que va manifestar que “no és un tema de manca de voluntat, sinó d’oportunitat temporal, i crec que es podrà materialitzar, si no hi ha cap contratemps per part de la gestora del fons”. “El Govern n’és el promotor i el que hem de mirar és si en pot ser també partícip”, va afegir Marquina.

La reforma del sistema de pensions que es va posar en marxa l’any 2015 per una qüestió de sostenibilitat va comportar el pas cap a un model d’aportació definida, que va substituir el de prestació definida que havia funcionat fins aleshores. D’aquesta manera, i basant-se en l’estudi actuarial que es va fer, des d’aquell moment el Govern preveu cada any una partida al capítol 1 dels pressupostos de l’Estat per al pagament de les pensions ja existents dels funcionaris (prop de 7 milions d’euros aquest 2023) i, a la vegada, destina cada exercici uns 4,5 milions d’euros a una bossa pensada per fer front als compromisos futurs en aquesta matèria. Tot plegat suposa un muntant anual d’entre 10 i 11 milions d’euros. D’aquesta manera, a hores d’ara aquesta bossa conté ja un total de 31 milions d’euros, que passarien a engruixir el fons del pla si, finalment, el Govern acorda ser-ne un partícip més. Segons va explicar Marquina, aquest “calaix” es va crear l’any 2016 com un “compte a banda” on es posen recursos que es poden utilitzar quan es cregui que és necessari.

L’obligatorietat per part del Govern de fer aportacions al fons de pensions de la funció pública que es desprenen dels estudis actuarials és una de les dotze demandes que va fer recentment la plataforma sindical als caps de llista dels diferents partits que concorren a les eleccions del 2-A. A més, els sindicats reclamen també que el Govern actuï com un partícip més en aquest fons, atès que, segons entenen, “a data d’avui, no s’està complint”.

La plataforma entén, així doncs, que els 31 milions de la bossa que el Govern afirma que ha anat creant es posin directament en el fons del pla de pensions, cosa que pot suposar avantatges perquè obtingui més rendibilitat. I és que, segons va explicar el president de l’Associació de Bombers (ABA), Joan Tor-ra, a data d’avui no hi ha cap prova de l’existència d’aquesta bossa, “ja que aquests diners estan barrejats en el compte del Govern i es podrien gastar en qualsevol altre concepte que no siguin les pensions de jubilació”. “No sabem si aquests diners hi són”, va recalcar Torra. A més, des del col·lectiu sindical es demana també que s’incrementin les aportacions, en la línia del que ha apuntat en els seus informes el Tribunal de Comptes, ja que, en cas contrari, no hi haurà prou diners per pagar les pensions.

Segons va recordar Marquina, la incorporació del Govern com a partícip del fons, “creiem que no és un tema excessivament complicat, però n’hem de parlar amb la societat gestora”. Pel que fa a la demanda del Tribunal de Comptes, “és que l’aportació que es fa actualment s’hauria de reactualitzar partint d’un altre estudi actuarial per saber quins són els imports exactes que haurien d’anar al fons, suposant que tots els compromisos es paguin a través d’aquest, però l’estratègia del Govern durant aquests anys ha estat diferent perquè, a més de l’aportació, una part dels diners provenen del pressupost”. En aquest sentit, l’executiu està d’acord que en algun moment s’haurà de fer aquest nou estudi actuarial que deixi clar quin és el volum de diners que s’han de provisionar perquè es puguin pagar totes les pensions, les actuals i les dels propers anys.

tracking