rEPORTATGE
Més relació amb França
El director de l’ARI va visitar fa unes setmanes el país veí del nord arran d’un programa impulsat pel Govern francès per ampliar la relació bilateral
"La idea del programa és convocar gent de diferents països i convidar-los a fer una setmana intensiva a França”, així resumia Marc Pons, el director gerent d’Andorra Recerca i Innovació (ARI), el programa del ministeri francès d’Exteriors que li va permetre visitar i mantenir contacte amb diferents institucions de París i Grenoble. Unes visites que van servir perquè l’investigador de l’ARI abordés amb més profunditat possibles solucions als grans problemes actuals que afronta el Principat, com pot ser el creixement sostenible, la mobilitat i la transició energètica. “També es busca reforçar la cooperació bilateral”, destacava Pons, que va reconèixer que en els darrers anys, per qüestions d’accessibilitat o culturals, An-dorra s’ha acostumat més a mirar cap a Catalunya que no pas cap al nord.
Més enllà de la voluntat de recuperar els llaços amb el país veí –si bé Pons va considerar que des de l’ARI sempre s’havien mantingut les relacions de manera igual–, la visita també va donar fruits, que permetran que An- dorra sigui la base de proves d’algunes innovacions tecnològiques que s’hauran de testar a escala de país els propers mesos. De fet, en les trobades dutes a terme a Grenoble, Pons va destacar les converses amb el clúster de munta-nya que hi ha en aquest territori, perquè així es puguin oferir programes francesos a Andorra. “En l’àmbit de la innovació, la qüestió de l’escala és molt important, per tant, no ens hem de comparar amb hubs com Londres, París o Barcelona”, asseverava Pons, que defensa que “el que hem de fer és desenvolupar els serveis que es necessiten a escala de país i connectar-nos amb aquests hubs”. “El concepte de grans hubs localitzats està canviant, per contra, petits hubs que tinguin una capacitat de ser més àgils seran actors principals els propers anys”, va remarcar el director.
Un altre dels elements que va destacar Pons és que en les trobades amb les institucions es va poder analitzar els diferents posicionaments sobre problemes que França i Andorra comparteixen. “Compartim reptes conjunts, especialment amb Grenoble, amb qui hi ha molta més transferibilitat d’idees”, va destacar l’investigador, que va asseverar que els problemes són els mateixos, “la falta de capital humà, la mobilitat en territori de muntanya, la dependència del canvi climàtic de les estacions d’esquí, més o menys ho abordem de manera igual, potser allà hi ha més indústria de pes, que dona més múscul econòmic”. Pel que fa a la mobilitat, es va recollir la proposta del professor Carlos Moreno, que aposta per “les ciutats de 15 minuts”, és a dir, territoris que tinguin tots els serveis tan pròxims com sigui possible per reduir, així, els desplaçaments. “El gran repte d’Andorra és veure quin serà el transport segregat que podrà substituir el vehicle”, va remarcar Pons.