habitatge

L'ajuda del Govern per comprar un pis no tindrà límits d'edat

El Govern ultima una mesura que permeti accedir a una hipoteca malgrat que no es tingui el 20% del preu que no finança el banc

Habitatges a les parròquies centrals.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern està ultimant els detalls d’una nova mesura relacionada amb el mercat de l’habitatge amb la voluntat d’intentar destensionar-lo. L’ajuda, segons ha pogut saber el Diari, aniria dirigida a la compra d’un immoble i no al mercat de lloguer, com s’ha fet fins ara, i se centraria a facilitar l’obtenció d’una hipoteca malgrat que no es disposi del 20% del preu de l’immoble que normalment no financen els bancs. Dit d’una altra manera, en la majoria de casos les entitats financeres fan una hipoteca, com a màxim, pel 80% del preu de l’immoble, i els interessats han d’aportar inicialment el 20%. Això comporta dificultats a molta gent, ja que es tracta de molts diners que s’han de transferir de cop, i amb la pujada de preus del mercat sovint és complicat poder disposar d’aquests estalvis.

Inicialment, la proposta de l’executiu es plantejava només per als joves, atès que es consideraven dins d’aquesta franja d’edat les persones fins a 35 anys per les dificultats de poder accedir a un pis de propietat abans. També es va plantejar posar unes condicions més avantatjoses per als joves i més estrictes per a la resta de les famílies. Finalment, però, s’ha acordat ampliar a totes les franges d’edat les ajudes i amb les mateixes condicions, ja que de l’altra manera eren molt pocs els qui a la pràctica s’haurien pogut adherir a la mesura.

L’acció, de la qual no han transcendit gaires detalls perquè l’executiu vol presentar-la si res no canvia aquesta setmana, permetria a aquells que s’hi acollissin que el Govern avalés el 20% que no finança el banc. Les condicions per adherir-s’hi –ingressos mínims o màxims, topall del preu de l’immoble, etcètera– encara no es coneixen. El que es té clar és que s’ha de trobar la manera per garantir que el Govern no s’hagi de fer càrrec dels impagaments, així com que no es tractarà de préstecs a interès 0 o més baixos dels actuals, com es va fer fa anys. L’objectiu és facilitar a aquelles persones que intenten comprar, però que tenen problemes per aportar aquests diners inicials, que ho puguin fer i així treure gent del mercat del lloguer. Amb menys demanda s’espera que els preus s’estabilitzin.

CANVIS A LA LLEI

Perquè l’executiu pugui dur a terme les ajudes, els grups de la majoria van entrar una esmena al pressupost per modificar la llei de finances públiques i permetre que el Govern pogués optar per aquesta modalitat. La modificació, segons van explicar fonts de la majoria, era necessària per permetre que l’executiu pugui exercir com a avalador. Així, el pressupost del 2023, que ja s’ha publicat al BOPA, permetrà “concertar operacions de crèdit en concepte de prestació de garanties mitjançant avals en el marc del programa extraordinari d’avals”. Amb el pressupost ja en vigor, el Govern preveu en breu anunciar la mesura.

MESURA

-Avalar el 20%

La majoria de bancs només financen el 80% del preu del pis. El 20% restant s’ha d’aportar de cop i molts cops dificulta poder optar a la compra. El Govern vol ajudar amb aquest 20%.

-Ajuda per a tothom

El Govern ha decidit, finalment, que a la mesura s’hi pugui adherir qualsevol família que compleixi les condicions i no només la gent jove.

-Canvi legislatiu

A través del pressupost s’ha promogut un canvi legislatiu per permetre al Govern actuar com a avalador.

CONCÒRDIA DENUNCIA QUE L'IMPOST PER TENIR PISOS BUITS NO FUNCIONA

L’habitatge serà, sense dubte, una de les temàtiques centrals d’aquesta campanya electoral. Alguns partits ja han començat a enviar la seva visió de la situació a la ciutadania. És el cas de Concòrdia, que a través del seu canal de Twitter denuncia que l’impost que el Govern va aprovar sobre els pisos buits, amb la voluntat de fer-los aflorar, no funciona. El candidat de la territorial d’Andorra la Vella, Martí Alay, exposa en un vídeo que es calcula que hi ha uns 12.000 pisos buits al país i que només 14 han declarat l’impost. Les dades les va facilitar el mateix Govern a principi del 2022 admetent que la mesura havia tingut una resposta “insuficient”. “No és una broma! Són dades! 14 de 12.000”, exclama Alay. El setembre de l’any passat l’executiu va endurir les condicions per tenir pisos buits per intentar que sortissin a la llum. El candidat afirma que “Concòrdia anirà a totes perquè tots aquests pisos entrin al mercat”. En el vídeo explica que és economista i que “més oferta en un mercat sempre és bo per fer baixar els preus”. “L’habitatge és un tema molt seriós, arreglem-lo immediatament”, conclou.

tracking