finances
La Uifand alerta de la vulnerabilitat de les organitzacions sense ànim de lucre
L’ens publica una nota de bones pràctiques contra el terrorisme adreçada al sector
La Unitat d’Intel·ligència Financera (Uifand) ha emès recentment una nota informativa de bones pràctiques adreçada al sector de les organitzacions sense ànim de lucre relacionada amb el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme. “En reiterades ocasions s’ha deixat palesa la importància que les organitzacions sense ànim de lucre tenen a l’hora de prestar determinats serveis socials i suplir d’aquesta manera les deficiències que poden presentar certs serveis prestats pel sector públic”, assenyala a la nota, on la Uifand afegeix que “de la mateixa manera, s’ha posat una atenció especial en les organitzacions sense ànim de lucre per advertir de la seva vulnerabilitat a ser utilitzades per terroristes o grups terroristes en benefici propi”.
La nota informativa, que “no afegeix” noves obligacions als subjectes obligats, “únicament pretén facilitar a les organitzacions sense ànim de lucre unes pautes i exemples de bones pràctiques d’actuació per tal que no siguin utilitzades per canalitzar fons o recursos a les persones i entitats vinculades a grups o organitzacions terroristes, sempre tenint en compte les particularitats i la grandària de l’organització”.
CONEIXEMENT DELS RISCOS
La Uifand recorda en la nota que cada organització sense ànim de lucre ha de conèixer els riscos a què està exposada de ser utilitzada per canalitzar fons o recursos per a persones i entitats vinculades a grups o organitzacions ter-roristes. Aquesta valoració ha d’incloure tant les vulnerabilitats, com són les deficiències en el funcionament dels òrgans de govern i administració, com les amenaces que inclouen els beneficiaris, col·laboradors i zones geogràfiques a les quals van dirigides les ajudes, o altres característiques, com poden ser, per exemple, la mida de l’organització, la tipologia o les fonts de finançament. “Subsegüent al pas previ d’identificació dels riscos, s’haurien d’elaborar tècniques de mitigació d’aquests riscos per reduir-los al màxim”, adverteix l’organisme.
La nota de la Uifand també recorda que, pel que fa a la integritat de l’organització sense ànim de lucre, la seva creació i funcionament es recomana formalitzar-los en documents que siguin clars i detallats (estatuts, acte de constitució, reglaments, etc.), que continguin una definició con- cisa de l’objecte social i del propòsit de l’ens, funcionament de les juntes, composició de l’òrgan de govern, deures i responsabi- litats dels membres de l’òrgan de govern i administració, normes d’afiliació a l’entitat i d’honora-bilitat dels empleats i política d’acceptació de donacions. A més a més, indiquen, és altament recomanable que, sempre que la mida i que l’estructura organit-zativa de l’organització sense ànim de lucre ho permeti, assignar a una persona amb responsabilitat dins l’entitat la funció de vigilància del compliment de les normes internes en matèria de prevenció de finançament del terrorisme.
Pel que fa als captadors de fons, voluntaris i col·laboradors, “és important establir una política interna amb els criteris de selecció que permeti tenir un bon coneixement de la seva trajectòria i reputació”.