salut

Divergències en l'augment de les tarifes per als actes dels metges

Govern planteja un augment de preus diferenciat per cada prestació, mentre que la CASS aposta perquè s’apliqui l’IPC del 7,1% per a tot

Seu de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern i la CASS no estan d’acord amb el percentatge d’increment que s’ha d’aplicar a les tarifes del 2023 per als actes efectuats pels metges, els odontòlegs i els auxiliars mèdics. La proposta del ministeri de Salut planteja augments diferenciats segons cada professional i prestació, mentre que des de la CASS es considera que l’augment ha de ser del 7,1%, corresponent a l’IPC del 2022, de forma generalitzada. Així ho va informar ahir el consell d’administració de la seguretat social, que ja ha tramès el seu informe al Govern en resposta a la proposta del ministeri de Salut. El consell d’administració, però, només actua com a òrgan consultiu i, per tant, serà el Govern en última instància qui tindrà la potestat de decidir finalment quina i per a qui serà la pujada.

Tampoc estan d’acord la CASS i el Govern en el preu de les visites no presencials. El consell d’administració de la seguretat social es referma en el criteri que ja ha formulat amb anterioritat i defensa que les tarifes per les visites telemàtiques no poden ser iguals que les visites presencials. En aquest sentit, la CASS afirma que les tarifes per a les visites no presencials haurien de ser com a màxim un 60% del preu de les visites presencials. Amb l’actualització de tarifes que es va fer el març passat, les visites al metge generalista costen 24,38 euros i les de l’especialista, 29,96 euros. Amb la proposta de la CASS, el preu per a les consultes telemàtiques al metge generalista seria de 14,3 euros i el del metge especialista, de 17,98 euros. Tampoc en aquest cas l’opinió de la CASS és vinculant, de manera que malgrat l’informe tramès a Govern en el qual s’indica que no estan d’acord amb la seva proposta i se’n fa arribar una de nova, l’executiu té l’última paraula. En un comunicat que ahir va fer arribar la CASS també s’afegeix que, segons el seu criteri, “alguns actes d’anàlisi estan sobrevalorats i s’haurien de revisar a la baixa”, però no especifica quins.

D’altra banda, el consell d’administració de la CASS va informar que s’ha acceptat incorporar a la cartera de serveis l’atenció de mitjana estada assistencial en centres sociosanitaris els centres destinats a pacients amb un grau de dependència de nivells 3, 4 o 5 que presenten incapacitat funcional o malalties cròniques degeneratives o de llarga evolució, i que requereixen recuperació funcional intensiva o control i alleujament de símptomes. Tant la comissió de la cartera de serveis com la CASS han valorat favorablement l’entrada d’aquestes prestacions, que entraran en vigor a partir de l’1 de maig.

PROPOSTES

-Increment general

El consell d’administració de la CASS proposa que l’increment de tarifes per als actes efectuals pels metges, els odontòlegs i els auxiliars mèdics sigui del 7,1%, corresponent a l’IPC del 2022, de forma generalitzada. El Govern, en canvi, planteja que els augments siguin diferenciats i no lineals.

-Visites telemàtiques

La CASS i el Govern tampoc coincideixen en el preu que han de tenir les visites telemàtiques. La parapública es referma en el criteri que ja ha formulat amb anterioritat i defensa que les tarifes per les visites no presencials no poden ser iguals que les presencials. En aquest sentit, proposen que el preu per a les telemàtiques sigui de com a molt el 60% de les presencials.

-Decisió de Govern

Els informes de la CASS, però, no són vinculants i per tant la decisió final sobre quin serà finalment l’increment de preus per al 2023 i en quins actes mèdics dependrà del Govern.

L'ASSOCIACIÓ DE JOVES EN RISC DENUNCIA LA FALTA D'AJUDES

L’Associació en Defensa del Jovent en Risc (ADJRA) va denunciar ahir públicament la manca d’ajuts per part de l’Estat amb relació a la salut mental. L’ADJRA va exposar el cas concret del centre Amalgama 7, on cada ingrés suposa un cost de 4.300 euros al mes, del qual 1.200 euros estan coberts per la CASS en un 90% i 1.500 euros pel Govern. La resta, 1.600 euros, és el que ha de pagar la família. Un cost que, van afirmar, moltes no poden assumir. En aquest sentit, cal recordar que l’Associació en Defensa del Jovent en Risc, l’Associació de Familiars per la Salut Mental (AFMMA) i Projecte Vida es van reunir amb els grups parlamentaris per presentar una proposta sobre la salut mental que va ser aprovada el 6 d’octubre del 2022 pel Consell General. La proposta establia que la família es faria càrrec només del 10% del cost total de l’ingrés del centre terapèutic i es va fixar un temps de dos mesos perquè es revisessin els convenis dels centres. L’associació també va denunciar ahir l’incompliment de la promesa i va declarar que estan demostrant “que no tots els infants tenen els mateixos drets”, segons la presidenta de l’entitat, Sandra Cano. Precisament en aquest sentit, la CASS va exposar ahir que la seguretat social només cobreix els costos sanitaris, però no les estades. Així, va recordar que en el cas dels centres hospitalaris ja es cobreix el 90% del cost.

tracking