BOPA
Govern fixa els criteris dels estudis de càrrega parroquials
Els comuns disposen d'un any per elaborar els informes
Govern ha fet pública alBOPAd'avui la guia tècnica per a la coordinació dels estudis de càrrega màxima parroquials. El document signat pel cap de Govern en funcions, Xavier Espot, dictaels criterisa seguir per fixar la capacitat màxima de creixement de les parròquies.
El primer criteri és la capacitat màxima de subministrament i distribució d'aigua potable i es recorda que la llei d'economia circular estableix com a objectiu situar el consum d'aigua per sota dels 150 litres per habitant i dia. Així, el text indica que els comuns hauran de presentar un estudi específic que valori la disponibilitat i la pressió present i futura que haurà de suportar al llarg de l'any en funció de les necessitats estacionals.
La guia també demana als comuns la disponibilitat d'energia elèctrica pròpia i la de l'operador energètic, així com la capacitat de distribució de cada zona actual i futura en funció del creixement urbanístic, al llarg de l'any i de forma estacional. D'altra banda, recorda que s'ha de tenir en compte la capacitat màxima de la xarxa viària parroquial i de carreteres generals, tenintpresent com a factor limitant que no es podrà empitjorar l'escenari actual. Com a valorar de referència consideren que en l'horitzó 2030 es preveu un total de 335.770 viatges al dia comptant els de residents, transfronterers, visitants i turistes, o distribució de mercaderies, entre d'altres.
Tanmateix, els comuns hauran de definir la capacitat màxima de conducció i depuració d'aigües residuals, analitzant les zones que es volen tractar mitjançant el sanejament col·lectiu o autònom, així com l'evolució prevista de la xarxa de depuració tenint en compte el desenvolupament urbanístic autoritzat i per autoritzar. Els informes hauran de considerar les capacitats màximes de transport i tractament de residus sòlids i de les infraestructures corresponents, en particular del Centre de Tractament de Residus i de les deixalleries. Així, l'executiu recalca que la capacitat màxima actual de tractament delCTRASAés de 60.000 tones anuals de residus urbans, i els objectius de la llei d'economiacircularestableixen una reducció del 15% el 2030 i del 20% el 2035. Amb aquests objectius, la quantitat de residus no reciclables per tractar alCTRASAper any i habitant seria de 175 quilograms.
Finalment, les parròquies hauran d'establir la capacitat màxima depoblació escolarque pot ser escolaritzada en centres escolars de maternal, primera ensenyança, segona ensenyança,batxillerati formació professional.
Els comuns disposen d'un any per redactar els estudis de capacitat, i només es podran aprovar amb el vistiplau de Govern. Mentrestant, les llicències d'edificació quedaran condicionades a l'obtenció d'un informe favorable del ministeri d'Urbanisme i Medi Ambient, quedant exclosos els habitatges unifamiliars i destinats a lloguer.