reunió amb el saas

L'USdA veu “un problema greu” a la sanitat

La branca sanitària del sindicat emplaça el proper ministre de Salut a aplicar solucions

Gabriel Ubach i Gemma Pujal, dos dels representants de l'USdA que van assistir a la reunió.J. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La direcció del Servei Andorra d’Atenció Sanitària (SAAS) va mantenir ahir al matí una reunió amb la branca sanitària de la Unió Sindical d’Andorra (USdA). El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va explicar en sortir de la reunió que “el proper ministre de Salut ha de tenir clar que hi ha un problema amb la sanitat del país”.

El sindicalista va voler agrair en primer lloc que finalment la direcció del SAAS hagi volgut mantenir una reunió amb el col·lectiu sindical, la qual cosa era una petició des que es va constituir recentment, i va manifestar que de la trobada d’ahir es dedueix que “coincidim bastant” sobre quins són els problemes estructurals de la sanitat que requereixen una solució. “Tenim un problema sanitari greu al país que hem de resoldre”, va afirmar Ubach, afegint que “el que no pot ser és que els problemes es vagin eternitzant i vagin passant d’un ministre a un altre i que no es trobin solucions”. “Hem de treballar tots en el mateix sentit per un sistema que garanteixi una sanitat de primera i aquest és el compromís al qual hem arribat avui”, va indicar Ubach per resumir el contingut de la reunió.

Un dels temes que es van abordar és el de les possibles mesures que es podrien prendre per descongestionar el servei d’urgències, que pateix un increment important d’usuaris a l’hivern a conseqüència del major nombre de turistes i de l’augment de casos de malalties cròniques en persones grans. En aquest sentit, una de les iniciatives, amb la qual les dues parts estan d’acord, és deslligar el servei urgent mèdic (SUM) de les urgències hospitalàries. Ara, faltaria que es destinés la corresponent partida pressupostària per implementar aquesta mesura, amb la qual cosa, segons va indicar el SAAS en el seu dia, aquesta proposta es podria començar a desenvolupar a partir del juliol. La doctora Gemma Pujal, també participant a la reunió d’ahir, va indicar que una de les possibilitats és que es comenci deslligant una de les unitats del SUM de les urgències hospitalàries i després es continuaria amb la resta, “però necessitem més gent i que la que vingui se senti recompensada, no tan sols en l’àmbit econòmic, sinó també pel que fa a la carrera professional”. La branca sanitària de l’USdA considera que a urgències falta personal i que ha d’estar més ben retribuït, fet que facilitaria la contractació de nous professionals, una situació difícil avui dia. Actualment és complicat contractar nous metges per al servei d’urgències perquè els sous, segons manté el sindicat, no són competitius i s’han quedat desfasats respecte al cost de la vida que hi ha al país. Segons va recalcar Ubach, el sistema sanitari actual no s’adequa a la dimensió del país, que ha crescut molt en població, fet que obliga “a posar solucions als problemes que vagin sorgint”.

El col·lectiu sindical també té previst reunir-se amb les diferents formacions polítiques que concorreran a les eleccions generals del 2 d’abril i ahir mateix ho va fer amb PS-SDP. La direcció del SAAS no va voler fer cap declaració en relació amb la reunió mantinguda amb la branca sanitària de l’USdA.

tracking