ACORD D'ASSOCIACIÓ AMB LA UE

Espot anuncia un estudi per avaluar les conseqüències d'un 'no' a la UE

El cap de Govern ha remarcat que l’accés a la liquiditat del BCE serà “una condició sine qua non” per assolir un acord d’associació

Xavier Espot en la compareixença amb Pierre Dartout avui a EncampFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Després que el ministre d'Estat de Mònaco, Pierre Dartout, compartís en la reunió d'ahir amb el cap de Govern d'Andorra en funcions, Xavier Espot, que realitzaran un estudi per avaluar les conseqüències que tindria un 'no' a l'acord d'associació amb la Unió Europea, Espot ha anunciat aquest matí que Andorra també realitzarà un estudi de caràcter similar.

Així, Espot ha destacat que "em sembla un exercici molt interessant i el podríem traslladar a casa nostra; moltes vegades demanem informes sobre els impactes de l'Acord, però a vegades no ens plantegem que passaria si succeís el contrari". De fet, el cap de Govern andorrà ha asseverat que "en el moment en el qual ens trobem de la negociació segurament és més fàcil respondre a aquest aspecte [les conseqüències d'un no a Europa] que no pas l'impacte que tindria un acord global perquè aquest encara no està tancat".

Tanmateix, Espot ha reconegut que aquesta serà una qüestió que haurà de treballar el proper govern un cop s'hagin celebrat les eleccions del 2 d'abril. "Prenc nota d'aquest treball i no descarto, si de nosaltres depèn, que ho farem" ha remarcat el cap de Govern en funcions que ha recordat "el compromís que el resultat final de l'acord d'associació sigui sotmès a referèndum". Justament, el ministre d'Estat monegasc ha explicat que l'informe que s'està treballant es deu que "nosaltres no tenim la via d'un referèndum".

Més enllà d'aquesta qüestió el líder de l'executiu andorrà també s'ha referit al document que va presentar ahir Andorra a la Comissió Europea en relació al non-paper presentat per Europa sobre el marc general de control del sistema financer. En aquest sentit, Espot ha reiterat que en la ronda de negociació d'ahir a Brussel·les només es van tractar "qüestions de tall tècnic que són més presents per quantitat que per qualitat", ja que "vaig assolir el compromís amb la Comissió Europea i amb totes les forces polítiques que no s'abordarien qüestions que requerissin arbitratge polític; tots els acords queden en reserva fins a l'arribada del nou Govern". Així i tot, Espot sí que va deixar clar que l'accés a la liquiditat del Banc Central Europeu serà un element clau en el posicionament del Principat per poder garantir un "level playing field" entre els bancs andorrans i les sucursals que es puguin establir a Andorra. "No diria que és una línia vermella, però sí que lluitarem i serà una condició sine qua non" va sentenciar Espot que va reconèixer que aquest aspecte no només depèn de la Comissió Europea sinó del mateix BCE. "A diferència del que diuen alguns aquí, el Govern és ferm en defensa dels sectors tradicionals del país com podria ser el sistema financer".

D'altra banda, Espot també va referir-se a la negociació relativa a la lliure circulació de persones, de la qual només s'han produït "converses prèvies". En aquest sentit, però, el líder de l'executiu ha detallat que el sistema de control migratori de Liechtenstein, el qual també funciona per quotes de forma similar al sistema actual andorrà, podria ser una bona sortida per Andorra en el marc de l'acord amb la UE. Per últim, Espot també ha parlat de la necessitat de "buscar solucions imaginatives" pel que fa al control dels antecedents penals per residir a Andorra, tot reconeixent que "el control sistemàtic no és conforme als principis comunitaris ni a la normativa aplicable".

Taula de treball sobre promoció turística amb Mònaco

tracking