acord d'associació amb la ue

Riba diu que la negociació del sistema financer no serà “crítica”

El secretari d’Estat en funcions afirma que l’accés a la liquiditat del BCE “formarà part de la posició d’Andorra”

Un moment de la visita del vicepresident de la Comissió Europea a Andorra.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Estat d’Afers Europeus en funcions, Landry Riba, es va mostrar ahir optimista amb la negociació de l’acord d’associació pel que fa al sistema financer. Després de la ronda de negociació que es va celebrar ahir a Brussel·les, en la qual Andorra va traslladar les preguntes derivades del non-paper elaborat per la part europea sobre quins serien els requisits i els controls sobre els bancs andorrans, Riba va assegurar que “no hi ha hagut cap element que m’hagi fet canviar d’opinió amb relació que aquesta negociació no serà crítica”. Així, com ja va manifestar el secretari d’Estat fa unes setmanes, el debat sobre el sistema financer podria ser menys complex del que es preveia inicialment, així com menys sensible que la negociació relativa a la lliure circulació de persones o la de les telecomunicacions –elements més “sensibles” per a la UE–. Tanmateix, Riba no va descartar que, en darrera instància, algun dels punts d’aquesta negociació –la qual encara no s’ha iniciat– pugui acabar sent objecte d’arbitratge polític.

En aquest sentit, però, el cap negociador d’Andorra va tornar a defensar que si els aclariments realitzats per l’executiu del Principat són contestats de forma favorable, el punt de partida de la negociació seria bastant positiu. De fet, cal destacar que en la ronda de negociació d’ahir només es va fer entrega a la Comissió Europea dels aclariments que Andorra necessita abans de començar a confeccionar la seva posició i, així, iniciar les negociacions sobre el sistema financer. “S’ha fet un petit intercanvi sobre el non-paper, però no hem obtingut resposta, quan la tinguem ja tindrem tots els elements per construir la nostra posició amb el sector”, va asseverar Riba, que va apuntar que les parts es van emplaçar a una reunió tècnica formada per experts per acabar d’analitzar els darrers aspectes.

ACCÉS AL BCE

Un dels punts dels quals sí que es van informar als negociadors de la Unió Europea, tal com va avançar el Diari ahir, és que l’accés a la liquiditat del Banc Central Europeu “farà part de la nostra posició”, va remarcar Riba, que va recordar que aquesta és una demanda “històrica” del sector financer andorrà. Tanmateix, ahir la Unió Europea no es va posicionar sobre aquesta qüestió. També en relació amb el document elaborat per Andorra en resposta al primer marc general establert per la UE, Riba va explicar que si s’assoleix l’acord d’associació el control sobre el sistema financer serà permanent mentre duri aquest acord. Un altre dels elements sobre els quals el Principat demanava un aclariment és si les auditories que podria fer la UE implicarien tenir accés a la informació de client. “No és una opció plantejable”, va sentenciar Riba, que va destacar que ja hi ha altres acords amb la pròpia UE que regulen aquest accés. De fet, el secretari d’Estat en funcions va afirmar que “en alguns elements ja ens hem avançat”, en el sentit de deixar clar el posicionament d’Andorra, si bé en aquesta qüestió Riba es va mostrar totalment convençut que no hi hauria problemes amb la posició europea.

La propera ronda de negociacions de l’acord d’associació no serà fins al 20 d’abril, després de les eleccions generals, si bé Riba va demanar que es mantingués una agenda tècnica, esquivant qüestions polítiques, perquè encara no hi haurà Govern.

ACORDS TÈCNICS I EN SITUACIÓ DE RESERVA

En la negociació d’ahir la UE i Andorra van abordar aspectes tècnics en matèria de duana, clima, reglamentació tècnica dels productes i propietat intel·lectual. De fet, Riba va destacar que la negociació va ser purament tècnica, fins al punt que en alguns casos només es van abordar errors tipogràfics en documents anteriors. “Que la reunió fos tècnica no li resta interès, tots els acords queden en situació de reserva”, va destacar Riba, a l’espera de rebre el vistiplau de l’executiu sorgit després de les eleccions.

tracking