crítiques d'assandca a la situació dels afectats

Sense cap dada sobre els malalts de càncer

El registre encarregat al doctor Miralbell per valorar-ne l’afectació no dona cap resultat

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell, a Escaldes-Engordany.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Pot semblar quelcom irreal, però no ho és: actualment el país no té registrat el nombre de malalts de càncer que hi ha. Fa temps que es demana posar remei a aquesta mancança i semblava que finalment s’hi havia trobat una solució, ja que el ministeri de Salut i l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) havien encarregat un registre al doctor Raimon Miralbell per valorar l’afectació que té aquesta malaltia al Principat. Les conclusions s’havien de presentar a final de febrer, però aquesta setmana Assandca s’ha assabentat que no hi haurà resultats i que l’estudi ha estat un fracàs.

Miralbell és doctor en medicina per la Universitat de Ginebra, on també exerceix com a docent, i és col·laborador del Centre Europeu de Recerca Nuclear (CERN) i membre del grup de radioteràpia de tumors de l’Organització Europea per la Recerca i el Tractament del Càncer (EORTC). El 2022 va ser nomenat assessor de Salut en matèria oncològica i tenia encarregat un registre per quantificar els casos de malalts de càncer que hi ha actualment al territori, el perfil de pacient, quin tipus de càncer pateix... Tot plegat, per ajudar a determinar cap a on han d’anar els futurs avenços tècnics que es facin en aquesta matèria.

Assandca va declarar diverses vegades que tenia molta fe posada en aquest informe. Entre altres motius, perquè els resultats serien clau a l’hora de reivindicar una unitat de radioteràpia al país, doncs els residents que han de sotmetre’s al tractament es veuen obligats a viatjar fins al centre mèdic Teknon de Barcelona. Ara bé, l’associació i Miralbell van reunir-se dimarts i el doctor els va anunciar que no havia obtingut cap conclusió. “La seva tasca era fer una radiografia de la situació del càncer al país i mirar cap a on havíem d’evolucionar, però els resultats han estat decebedors”, va explicar ahir al Diari Josep Saravia, president d’Assandca, tot afegint que Miralbell “va venir a la reunió amb les mans buides i ens va dir que no tenia cap resultat, però que ens ajudaria en tot allò que necessitéssim”.

El president d’Assandca va confessar al Diari que no entén per què és tan difícil quantificar els malalts oncològics que hi ha al país, ja que “com a mínim la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) disposa de les dades ambulatòries”. En tot cas, va afirmar que és el moment de replantejar-s’ho “una mica tot”. Tot i no tenir números que justifiquin la discussió sobre la unitat de radioteràpia, com Assandca pretenia extreure dels resultats de l’estudi de Miralbell, Saravia la continua defensant. “Allò ideal seria que Andorra tingués una unitat de radioteràpia. Les associacions espanyoles coincideixen que viatjar distàncies superiors a 100 quilòmetres no és bo per a la qualitat de vida del pacient”, va cloure.

ASSANDCA DEMANA MÉS PISOS TUTELATS A BARCELONA I LA UNITAT DE RADIOTERÀPIA

En no disposar d’una unitat de radioteràpia, els residents amb càncer han de desplaçar-se fins al centre mèdic Teknon de Barcelona per rebre el tractament. Tenen dues opcions: allotjar-se en un pis tutelat o fer sis hores en taxi cada cop que hagin de sotmetre’s a les sessions de radioteràpia. “Només pot accedir a un pis tutelat qui té acompanyant”, va advertir ahir Josep Saravia, president de l’Associació Andorrana contra el Càncer. Aquesta és la primera de les dificultats dels pacients, ja que “no totes les famílies poden permetre’s deixar de treballar durant un mes per acompanyar-lo”. Això se suma al fet que de vegades no hi ha suficients pisos i Assandca demanar tenir-ne almenys un parell en propietat. També hi ha els pacients que han de fer 200 quilòmetres per tractar-se. “Hem tingut un cas fa poc d’una persona que havia de fer-se 22 sessions de radioteràpia i el metge ens va dir que es busqués un pis a Barcelona perquè si havia de baixar i pujar cada dia en el seu estat de salut no ho suportaria”, va narrar Saravia, reivindicant la necessitat d’una unitat de radioteràpia local.

tracking