reportatge

600 terratrèmols en un any

L'activitat sísmica és quelcom habitual a la zona del Pirineu, però sovint les magnituds són tan insignificants que la població no les pot percebre.

Les magnituds dels terratrèmols registrats entre gener del 2021 i febrer del 2022.ar+i

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El 22 febrer d’aquest any va tenir lloc un terratrèmol de magnitud 2,3 a l’Alt Urgell que es va notar també al Principat. Amb aquest s’enregistren un total de 608 terratrèmols des de l’1 de gener del 2021 fins a l’actualitat, quelcom habitual tenint en compte que es tracta de la zona del Pirineu. Ara bé, molts d’aquests sismes són de magnituds tan petites –fins i tot negatives– que la població els percep molt lleugerament o fins i tot no se n’adona.

El terratrèmol del 22 de febrer del 2023 va ocórrer a prop d’Os de Civís, al municipi de Valls de Valira, a les 7.00 hores. Va tenir una magnitud local de 2,3 i es va produir a menys d’un quilòmetre de profunditat; és a dir, que va ser més aviat superficial. El sisme va ser percebut, sense constància oficial de danys, al Principat i, com fa sempre que es percep una activitat sísmica, Andorra Recerca + Innovació (AR+I) va fer una crida a la població demanant que omplís una enquesta sísmica per tenir informació de primera mà sobre els efectes de l’activitat. Ahir es van fer públics els resultats provisionals.

L’enquesta sísmica l’han respost unes 180 persones, el 94% de les quals ho ha fet el mateix dia que es va produir del sisme. De totes les persones que han respost l’enquesta, el 92% afirma que va percebre el terratrèmol. La Massana és la parròquia amb més nombre de respostes i, per tant, amb més persones que han notat el terratrèmol. Durant el sisme la gran majoria de les persones –el 91%– van reaccionar quedant-se al lloc. En aquest sentit, AR+I recorda que la recomanació davant un terratrèmol és quedar-se al lloc, tot procurant protegir-se dels objectes que puguin caure a sobre: sota d’una taula o del marc d’una porta, o bé, si som a l’exterior, en un lloc obert allunyat dels edificis i del mobiliari urbà.

Acabant amb els resultats provisionals, una mica més de la meitat de les persones enquestades van percebre soroll –el 57%– i bastantes, vibració –el 47%–, tal com també queda palès en la majoria dels comentaris del final de l’enquesta, on es fa referència a la curta durada del sisme. AR+I informa que paral·lelament als resultats presentats, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) està duent a terme l’anàlisi sobre les dades de l’enquesta sísmica per tal d’obtenir informació sobre les intensitats amb les quals es va percebre el moviment sísmic a Andorra.

La darrera activitat sísmica es va registrar el 7 d’agost de l’any passat. Es va produir amb epicentre prop d’Os de Civís, a l’Alt Urgell, la intensitat va ser de 2,5 i la profunditat, d’1,5 quilòmetres.

tracking