Concòrdia vol frenar la inversió estrangera

Proposen una moratòria de 18 mesos en l’adquisició de pisos per part de no residents

Un acte de Concòrdia sobre habitatge.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Concòrdia vol fer de la inversió estrangera un dels seus cavalls de batalla argumental durant la campanya electoral que començarà el diumenge 19 de març. Així, la formació portarà en el seu programa electoral una moratòria de 18 mesos en matèria d’inversió estrangera per al sector immobiliari. Això voldria dir aturar l’adquisició de pisos de qualsevol mena per part de no residents, apuntant de manera directa els denominats residents passius.

Fonts del partit expliquen que l’objectiu seria aturar l’especulació, si bé reconeixen que aquesta mesura només ajudaria a estabilitzar els preus del mercat durant el 2023, però no els reduiria. En aquest sentit, des de la nova formació es creu que l’única fórmula per aconseguir que els preus de l’habitatge reverteixin la tendència alcista i comencin a baixar és incrementar l’oferta. Per aquest motiu, s’insisteix en la necessitat d’introduir al mercat tots aquells pisos buits que no es declaren pels problemes legals, especialment amb el país veí del sud. Tanmateix, des de Concòrdia es creu que en molts casos es podrien legalitzar aquests pisos –especialment els que es van comprar abans del 2015, arran de l’amnistia fiscal feta per Espanya–, però que no es realitza per desconeixement per part dels propietaris. Més enllà del sector de l’habitatge, s’explica que s’està duent a terme la reflexió de quins altres sectors s’haurien de tancar durant un període de temps a l’entrada d’inversors de fora d’Andorra. Tanmateix, sí que es deixa clar des del partit que sí que es vol seguir comptant amb la inversió estrangera sempre que “aporti valor afegit al país”. Un cop superats els 18 mesos, la proposta dels concordis passaria per un model similar al de Suïssa, on hi ha un nombre d’habitatges que sí poden ser adquirits per inversors estrangers però que, un cop completada la quota, no es podrien seguir adquirin pisos per part d’inversors estrangers.

D’altra banda, a nivell nacional Concòrdia també proposarà un increment de l’ITP per a les comprevendes per a segones residències i que passi de ser del 4,5 al 10%. De forma més global, la voluntat del partit és –a més de frenar l’especulació en el mercat immobiliari– apostar perquè el poder adquisitiu millori a partir de la reducció del cost de la vida, esquivant així una intervenció de l’Estat, com la que es va fer amb l’increment dels salaris.

LA MESURA

Model suís

La moratòria de 18 mesos serviria per aplicar un model com suís, on hi ha un nombre marcat d’habitatges que poden ser adquirits per part d’inversors estrangers.

Altres sectors

El partit està duent a terme la reflexió de quins altres sectors també s’haurien de tancar a la inversió estrangera, la qual sí que es veu amb bons ulls si “aporta valor afegit al país”.

Increment de l'IPT

Es proposa incrementar del 4,5 al 10% l’ITP per a qualsevol compravenda que no sigui la primera residència per intentar frenar l’especulació, mesura que també afectaria els residents.

tracking