rEPORTATGE

Similituds i aprenentatges

Josep Dallerès presenta el seu últim llibre, sobre el procés constitucional, tot instant els polítics a llegir-lo per reduir els errors que s’estan repetint.

Josep Dallerès en l'acte de presentació del llibre.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Ja fa tres dècades de l’aprovació de la Constitució, però aquell moment i l’actual no són tan diferents als ulls de Josep Dallerès. Coincidint amb l’efemèride i a tocar de la seva celebració, el polític i escriptor encampadà va omplir ahir al vespre la sala de la Valireta d’Encamp en el marc de la presentació del seu últim llibre: El camí cap a la Constitució, que ha publicat de la mà d’Anem Editors.

Entre el públic no faltaven autoritats ni polítics de primera línia i bé que va aprofitar-ho Dallerès en les reflexions que feia tot responent a les preguntes de la síndica general, Roser Suñé. “Els polítics d’ara farien bé de llegir-lo perquè és de molta actualitat”, va manifestar. De fet, al seu parer, el text constitucional “permet funcionar i avançar, però encara hi ha molt marge de desenvolupament”, va subratllar el també exsíndic general, tot fent referència explícita als drets socials. En aquest sentit, va parlar sense embuts de l’habitatge i va explicar que a final dels vuitanta i principi dels noranta ja es va viure una greu crisi del sector “i avui sembla que no estem a punt perquè és una cosa que ja hem viscut i sobre la qual no hem sabut trobar solucions”.

Tampoc van faltar els comentaris sobre el punt en què es troba “el sistema democràtic en l’actualitat i els riscos d’avançar cap a una falsificació del mateix”. Dallerès va fer èmfasi en la necessitat que els poders legislatiu i executiu vagin cadascun per la seva banda. “No pot ser que cada vegada els parlaments serveixin més per replicar el que aproven els governs sense que hi hagi debat”, va reblar. I també va aprofitar per parlar de transparència i reivindicar que es comparteixi més informació en el si de les comissions legislatives, més ara que és tan fàcil. De fet, Dallerès va insistir que cal aprofitar la petitesa d’Andorra per funcionar d’una altra manera.

I l’aprenentatge de tot aquell procés? “Aquell i el d’ara són dos moments molt semblants tot i la distància. Llegir-lo pot ajudar a crear debat i a errar el mínim possible”, va afirmar Dallerès en declaracions al Diari. Al cap i a la fi, immergir-se en la lectura del seu llibre ha de permetre “entendre com hem arribat fins aquí”, va sentenciar.

tracking