Dia de la dona

La majoria de partits estan a favor de despenalitzar l'avortament

Tots els partits a excepció de Liberals i Andorra Endavant estan a favor de despenalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs

Una manifestació a Andorra el 8-M.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Amb les eleccions a poques setmanes vista, tots els partits estan ara acabant d’ultimar els programes electorals. Un dels punts destacats de les propostes serà el relatiu a la igualtat i la perspec­tiva de gènere. Un any més, l’avortament serà un dels temes cabdals dins d’aquest bloc de propostes amb posicionaments clars en la majoria de partits després que ja durant la legislatura s’hagi intentat avançar, de moment sense èxit, en la despenalització a través de la taula de treball que van crear el Govern i tots els grups parlamentaris a excepció de terceravia. En concret, tant DA com el PS, Acció i Concòrdia portaran al seu programa electoral la necessitat de despenalitzar l’avortament, malgrat que en alguns casos amb més matisos que d’altres. Andorra Endavant assegura que està a favor de l’avortament, però que seria la fi del Coprincipat i que vol preservar el sistema per sobre de tot. “Pensem que el tema de l’avortament està cobert amb el servei d’atenció integral a la dona (SIAD)”, considera la formació de Carine Montaner. En el cas de Liberals, el partit no ha indicat quin és el seu posicionament sobre la interrupció voluntària de l’embaràs i cap de les propostes que inclou al programa i que ha donat a conèixer al Diari parla sobre aquesta qüestió.

Pel que fa als que sí que en són favorables, hi ha matisos. Demòcrates afirma que “continuarem treballant per eximir la respon­sabilitat penal a les dones que decideixin interrompre voluntàriament l’embaràs, fent-ho compatible amb la preservació del nostre sistema institucional”. Cal recordar que una de les línies amb les quals treballava DA en aquest sentit és treure l’avortament del Codi Penal sense permetre que la interrupció es pugui fer dins del Principat. Des d’Acció, l’afirmació és més simple i s’inclou només “despenalitzarem l’avortament”. El PS i Concòrdia són els partits més contundents i en els dos casos estan a favor de l’avortament lliure dins de terminis mèdicament raonables. Els socialdemòcrates, a més, afegeixen que s’ha de permetre fer-ho dins d’Andorra i que ha d’entrar a la cartera de serveis de la CASS.

Quotes i baixes

L’avortament serà, sens dubte, un dels temes cabdals dins del paquet de mesures per la igualtat i els drets de les dones, però no l’únic. També guanyen pes el debat sobre si calen o no quotes per afavorir la igualtat d’oportunitats entre homes i dones o quines mesures són necessàries per a la conciliació familiar i laboral.

Pel que fa a les quotes, en són partidaris el PS i Concòrdia de manera clara. Els socialdemòcrates ja han defensat públicament en diverses ocasions la necessitat, al seu parer, d’afavorir la presència de dones en aquells llocs o posicions on existeix el conegut sostre de vidre. En el cas del partit de Cerni Escalé, en el programa deixen clar que “implementarem mesures d’acció positiva que afavoreixin la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, tant en el sector públic com en el privat, tal com es recull a la Llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes”.

Menys contundents són des de DA, que si bé parlen de quotes, només en parlen com a “mesures per incorporar dones als cossos especials de l’Administració”. Tampoc són partidaris de quotes obligatòries a Acció. El partit de Judith Pallarés apunta que “estem a favor de la presència equilibrada de dones i homes en els organismes públics i privats sense l’obligatorietat de quotes”. En el mateix sentit s’expressa Andorra Endavant, que considera que les quotes poden ser “un inconvenient i una arma de doble tall”. “Pensem que cal que cada persona tingui totes les eines per triar el que vulgui i aquí la formació és clau”, argumenta el partit de Carine Montaner, que afegeix que “estem en contra de l’obligació de gènere per cobrir una plaça”. Liberals tampoc ha aportat cap proposta en aquesta qüestió, que de fet només ha indicat que vol “desenvolupar la Llei d’igualtat efectiva entre dones i homes i aprovar un programa d’acompanyament a les empreses per a l’acompliment d’aquesta llei”, incrementar “els recursos humans i materials de l’àrea de Polítiques d’Igualtat” i aprovar “l’estratègia per a la igualtat de tracte i la no-discriminació”.

Una altra qüestió que centra bona part dels programes electorals és la baixa per maternitat i paternitat com a mesura per a la conciliació familiar i laboral. Són partidaris d’igualar-la DA, Concòrdia, Acció i el PS, sent aquests dos darrers els partits que ho tenen més clar. Tant el partit de Pallarés com el de Pere López especifiquen que volen equiparar el temps de baixa pel naixement d’un fill als dos membres de la parella i, en el cas d’Acció, afegeixen “amb especial atenció als progenitors amb discapacitat”.

Amb matisos ho afirma DA, que és partidari d’equiparar-ho “de manera progressiva”, i Concòrdia, que proposa estudiar “la viabilitat econòmica d’equiparar el permís”. Pel que fa Andorra Endavant, la formació és partidària que sigui cada parella qui triï com repartir-se els mesos de baixa. Concòrdia i Andorra Endavant també proposen incentius fiscals per a les empreses que fomentin la conciliació familiar i laboral i el PS mesures pel que fa als horaris de treball i a la guarda dels infants.

Més mesures

Els partits també incorporen altres mesures, com ara la coeducació i l’educació afectiva i sexual en l’educació infantil en el cas de DA, la gratuïtat dels preservatius en el cas d’Andorra Endavant o qüestions relacionades amb l’atenció a les víctimes de violència de gènere per Acció, a part d’altres que els partits volen reservar per a l’inici de la campanya.

ACCIÓ FEMINISTA ORGANITZA UNA MANIFESTACIÓ

Sota el lema La vostra regressió, la nostra resistència, l’associació Acció Feminista ha organitzat una manifestació amb motiu del Dia internacional de la dona. La marxa començarà a les 19.30 hores a la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany i a les 20 hores es preveu l’arribada a la plaça de The Cloud d’Andorra la Vella, on es farà la lectura del manifest. Mitja hora més tard, Acció Feminista realitzarà l’acte de cloenda del 8-M a La Fada Ignorant amb la presentació de la nova edició del fanzine Biterna. Finalment, a les 21 hores, també a La Fada Ignorant, Emma Regada farà la performance Clandestines.

tracking