energia

El Govern aixeca les mesures d'estalvi després d'una reducció del 4,2%

Cap sector, ni tampoc l’administració, arriba a l’objectiu del 15% fixat pel mateix executiu

Un pensador de Jaume Plensa, a la capital.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Punt final a les mesures d’estalvi energètic d’obligat compliment, les quals no es renovaran, tot i que els resultats estan molt lluny de l’objectiu marcat pel Govern. Si bé la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va proposar una reducció global del 15%, les dades donades ahir pel director de l’Oficina del Canvi Climàtic, Carles Miquel –encarregat de fer balanç–, mostren que l’estalvi del país es va quedar en un 4,2%. De fet, en valors absoluts l’estalvi registrat des del setembre –quan es van començar a fer les primeres recomanacions– fins al febrer –quan es tenen les darreres dades– va ser de l’1,5%, si bé la dada a la qual s’agafa l’executiu preveu elements de correcció com ara l’increment de la població (un 2,4% més que el mateix període del 2021), l’arribada d’un major nombre de turistes (un 29,5% superior que el 2021) o també el nombre de dies freds de mitjana en comparació amb l’any passat (es van reduir en un 19%). “El consum que hem estimat l’hem considerat amb relació als condicionants que hem esmentat, però és un estalvi real”, va afirmar Miquel, que va remarcar “el rol exemplar de l’administració i de la població”, i va asseverar que “és un primer pas per establir les bases d’un model de consum més sobri i sostenible”.

OBJECTIUS ACONSEGUITS

Tot i les dades exposades, l’executiu va defensar que els objectius marcats a l’inici de la crisi energètica s’havien assolit. “El que preteníem era limitar l’impacte de l’augment dels preus i de les tensions de la xarxa i pensem que això s’ha assolit”, va destacar el director, que va manifestar que un altre objectiu era intentar evitar possibles talls de llum programats, derivats d’hipotètics problemes de subministrament per part dels països veïns. Així, Miquel va recordar que “la situació era realment crítica” pocs mesos abans de l’arribada de la temporada d’hivern, arran del conflicte entre Rússia i Ucraïna, que va provocar un encariment dels preus de l’energia, els quals es van arribar a multiplicar per cinc o per set a Espanya i França, respectivament.

Si s’observen les dades desgranades per sectors (en espera de rebre les del mes de febrer, que encara no estan tancades), qui més esforços ha realitzat és la població. Així, l’estalvi estimat –el que sí que té en compte els factors de correcció– va ser del 12,6%, superior fins i tot al de la mateixa administració, que va ser del 11,6%. Cal destacar que en el cas concret de l’enllumenat públic l’estalvi assolit sí que va ser del 20,9%. I si bé l’administració i la població no van aconseguir l’objectiu del 15% però sí que van assolir xifres de dos dígits pel que fa a l’estalvi estimat, els sectors empresarials s’hi van quedar molt lluny. Per exemple, un dels sectors de major importància pel país, l’hoteler, es va quedar amb un estalvi estimat del 9% (amb un increment del consum del 2,4% en termes reals). Les botigues van aconseguir estalviar un 5,8%, mentre que les estacions d’esquí van fixar l’estalvi estimat en un 2,4% (increment del consum del 2,8% en termes reals), si bé cal destacar que enguany la innivació va ser un 78% inferior respecte al mateix període del 2021.

Així i tot, Miquel va apuntar que aquestes dades han permès a FEDA estalviar-se 2,3 milions d’euros en la compra d’energia al mercat lliure, fet que hauria suposat un increment de les tarifes elèctriques –en el cas que s’hagués decidit repercutir en el consumidor– d’un 4,8%, a més d’estalviar prop de 2.000 tones de diòxid de carboni. En aquest sentit, el director de l’Oficina del Canvi Climàtic va destacar que encara queda un llarg camí per assolir objectius com el de la neutralitat de carboni el 2050, si bé aquests són objectius que Andorra s’ha marcat a llarg termini i que requeriran “treballar cada dia”, així com un model de consum més sostenible i “sobri”.

MÉS

-Borda Nova

El Govern va aprovar ahir l’adjudicació definitiva dels treballs de construcció dels pisos de la Borda Nova per 14,7 milions d’euros, que començaran en unes setmanes.

-Stop Lab

El consell de ministres va aprovar el tancament de l’Stop Lab, el centre on fins ara es podien realitzar proves de detecció de la covid.

-Programa estadístic

Ahir es va aprovar el programa estadístic per a l’any 2023, que comptarà amb 202 activitats, entre les quals n’hi ha de noves com pot ser l’estudi de l’R+D+I de les empreses del país.

tracking