celebració de sant joan de déu

Cal dotar de més efectius els cossos especials

El ministre de Justícia i Interior anuncia, durant la celebració del patró, la convocatòria per a aquest any de nou places per al cos de bombers

Els bombers van celebrar ahir el dia del patró.

Els bombers van celebrar ahir el dia del patró.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cos de bombers convocarà properament una nova promoció per dotar-se de més efectius que servirà per cobrir les set vacants que es produiran enguany per jubilació i dues places més per les defuncions que s’han registrat darrerament. Així ho va manifestar ahir el ministre de Justícia i Interior en funcions, Josep Maria Rossell, durant la celebració del patró del departament de prevenció i extinció d’incendis i salvament, Sant Joan de Déu, que va tenir lloc a la caserna de Santa Coloma. De fet, segons va reconèixer Rossell després de l’acte, en resposta als mitjans de comunicació, són tots els cossos especials els que s’haurien de dotar de més personal. “Sempre he dit al llarg de tota la legislatura que els cossos especials requereixen que cada vegada tinguin més efectius i per tant és una de les qüestions que s’hauran d’anar resolent”, va assenyalar. El ministre en funcions es va mostrar a favor que cada vegada hi hagi més dones que s’incorporin als cossos especials, però no es va pronunciar sobre si caldria establir una quota concreta destinada per a aquestes. “És important que les dones formin part dels cossos especials”, va recalcar. L’increment de plantilla haurà d’anar acompanyat, segons el ministre en funcions, de més mitjans tècnics perquè els diferents cossos especials desenvolupin la seva feina.

El director del departament, Jordi Farré, va ser el primer que es va referir ahir a la necessitat que hi hagi més contractacions si continuen creixent les tasques operatives i de gestió que desenvolupa el cos. “Si poguéssim disposar de més personal podríem fer altres tasques que ara, per nombre d’hores, no podem realitzar; hem de créixer i, per tant, necessitarem més efectius”, va asseverar Farré, tot i que no va voler avançar una xifra concreta de quantes incorporacions haurien de ser. Farré, que també es va mostrar a favor de feminitzar el cos, tot i que dubta que s’hagin de posar quotes perquè “hi ha dones sobradament preparades”, va anunciar durant la seva intervenció que el cos té previst la publicació properament d’un edicte per nomenar nous oficials i sotsoficials.

El cap de Govern en funcions, Xavier Espot, igual que el titular en funcions de Justícia i Interior, va reconèixer la tasca “molt àmplia i transversal” que desenvolupa aquest departament per a la ciutadania. Espot va recordar que han estat dotze les ocasions en què ha estat present a la celebració del patró del cos, vuit com a ministre i quatre com a cap de Govern. “Encapçalar el cos no ha estat una tasca feixuga, sinó de gran satisfacció i honor”, va afirmar. Durant la celebració es va homenatjar els membres del cos amb 15 anys de servei i el director de la policia, Jordi Moreno, que properament es jubilarà. També es va recordar emotivament els tres integrants del cos que han mort en l’últim any, dos quan encara estaven en actiu.

LES ACTUACIONS ARRIBEN A 9.050 DURANT EL 2022, UN 9% MÉS QUE L'ANY ANTERIOR

El cos de bombers va realitzar al llarg del 2022 un total de 9.050 actuacions i pràctiques, xifra que suposa un 9% més que l’any anterior. Les actuacions purament operatives van ascendir a 6.467, davant de les 5.499 que es van registrar l’exercici anterior, fet que significa un increment del 17,6%. Els serveis sanitaris, amb 4.978, continuen encapçalant les tasques que porta a terme el departament, amb un 77% del total. Les actuacions en incendis van ser 275 (4%), en salvaments, 362 (6%), i en assistències tècniques, 852 (13%), segons consta a la memòria publicada del cos. La parròquia en la qual hi va haver més actuacions va ser Andorra la Vella (2.792), seguida d’Escaldes-Engordany (1.026), mentre que les que van tenir menys van ser Ordino (354) i Sant Julià de Lòria (688). El cos, que compta amb 135 efectius, va portar a terme l’any passat 137 rescats de muntanya, que suposen un 16% menys respecte a l’any precedent. Dins d’aquest apartat destaquen els rescats de senderistes (57) i de persones que practicaven esports d’aventura (32). El servei està pendent que s’elabori el reglament que farà possible que aquest tipus de rescats es cobrin en cas que s’hagi comès alguna imprudència.

L'acte de celebració del patró dels bombers, en què es va homenatjar el director de la policia, Jordi Moreno.

tracking