pleta al centre del poble

El projecte d'Arinsal ha d'adaptar-se a les noves normes urbanístiques

Les llicències d’obra del projecte hauran d’encaixar-se a la reforma aprovada a la tardor pel Govern per ajustar el creixement de la construcció

El terreny on es vol construir la pleta.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les sol·licituds de llicència de construcció per als edificis previstos en el projecte immobiliari a tocar del telecabina d’Arinsal s’hauran de sotmetre a la reforma aprovada a la tardor pel Govern per ajustar el creixement del sector, segons va assegurar ahir en roda de premsa la cònsol major de la Massana, Olga Molné. Això significa que, mentre el comú no disposi de l’estudi de capacitat de càrrega parroquial, les sol·licituds hauran de rebre el vistiplau dels ministeris competents en medi ambient i urbanisme. Quan ja en disposi i les conclusions de l’informe hagin estat introduïdes al pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP), hauran d’ajustar-se a l’edificabilitat permesa a la zona, que molt probablement serà més baixa que l’actual, va assenyalar Molné. El procediment garantiria que el projecte s’ajusta a les infraestructures i els recursos naturals de la parròquia.

Encara és molt d’hora, però, perquè s’arribi a aquest escenari, va recordar la cònsol major. En aquest moment el comú està en la fase final de l’anàlisi dels dos escrits d’al·legacions sobre el pla parcial del projecte, presentats pel quart d’Arinsal i la plataforma Estimem Arinsal, un grup de veïns contrari al projecte. El procés es tancarà en les properes setmanes. La resolució de la corporació podria arribar a la Batllia si alguna de les parts no hi està d’acord. “El comú té les portes obertes per escoltar qualsevol neguit dels veïns”, va afirmar Molné. De fet, d’aquí a poc les cònsols mantindran una reunió sobre el tema amb el quart d’Arinsal, tal com ha fet en els darrers mesos amb els veïns de la zona.

UN PROCÉS LLARG

Un cop el pla parcial hagi estat aprovat, els promotors podran entrar la sol·licitud d’urbanització dels terrenys i, un cop s’hagi enllestit la construcció dels serveis –vials, electricitat, aigua potable i aigües residuals–, podran començar a demanar-se els permisos d’obres. La construcció del complex, per tant, no serà imminent. Més aviat al contrari. Molné va apuntar que podria allargar-se fins i tot dècades.

El terreny és zona d’eixample urbà, amb alta edificabilitat, des del 1983, any en què el comú de la Massana va aprovar per primera vegada les ordinacions de zonificació. El 2010, el promotor del pla parcial ja va presentar al comú un primer projecte, que no va rebre cap al·legació. El 2012, el quart d’Arinsal va demanar al comú si podia mediar amb el promotor per canviar el projecte, que consistia en dos carrils de blocs aïllats amb la mateixa alçada. Després de diverses converses, el promotor es va avenir a acceptar modificacions a la fitxa urbanística i a construir una urbanització tipus pleta, amb construccions de pedra i fusta de diferents alçades, i que harmonitzava molt més amb el centre d’Arinsal que la proposta anterior.

El pla parcial en fase d’al·legacions manté aquesta fitxa urbanística. Els veïns mobilitzats en contra van presentar al comú un resum dels punts del document que consideren problemàtics fa un mes. Amb això esperen que es replantegi el projecte.

CRONOLOGIA

-1983

Zona d’eixample urbà

El terreny és zona d’eixample urbà, amb alta edificabilitat, des del 1983, any en què van aprovar-se les ordinacions de zonificació.

-2010

Primer projecte

El promotor del pla parcial va presentar al comú un primer projecte immobiliari, que aleshores no va rebre cap al·legació.

-2012

Acord amb el quart

El promotor s’avé a modificar el projecte. En comptes de dos carrils de blocs aïllats a la mateixa alçada, es farà una urbanització tipus pleta

-2023

Al·legacions

El pla parcial actual està en fase d’al·legacions. El comú les està estudiant i hi donarà resposta en unes setmanes.

ELS VEÏNS INICIEN UNA CAMPANYA A 'CHANGE.ORG'

Estimem Arinsal, la plataforma contrària al projecte immobiliari que vol construir 250 apartaments al centre del poble, va iniciar una campanya ahir a les onze del matí per recollir signatures a change.org. L’objectiu és que es replantegin les dimensions d’un projecte que, segons va remarcar el portaveu d’Estimem Arinsal, Cyril Despres, aixecaria “edificis de fins a 18 metres a tocar del centre històric”. Aquest matí la plataforma suma 1.300 signatures a la proposta que han anomenat Aturem el creixement descontrolat d'Arinsal. Estimem Arinsal mobilitza de moment uns 150 veïns i és un dels col·lectius (l’altre és el quart d’Arinsal) que han presentat al comú al·legacions al pla parcial. Segons va apuntar Molné, el gabinet jurídic del comú considera que algunes d’aquestes al·legacions eren prou raonables per ser estimades. D’altra banda, els candidats que conformen la llista parroquial del PS i SDP a la Massana, Michel Moliné i Francesc Lizama, van voler donar ahir el suport als veïns d’Arinsal mobilitzats contra el projecte immobiliari. Els candidats van acusar de “manca de planificació i mala gestió” el comú i el Govern.

tracking