rEPORTATGE

Judici en suspens

Corts sobreseu provisionalment la causa contra un home acusat de violència domèstica pel seu estat mental.

La sala del Tribunal de Corts.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts va notificar ahir que sobreseu provisionalment el judici contra un home acusat d’un delicte major d’amenaces de mort amb arma i d’un delicte menor de maltractaments en l’àmbit domèstic. El processat pateix una malaltia mental orgànica que, a ulls de la justícia, l’impedeix comprendre els fets dels quals se l’acusa i defensar-se correctament.

A mitjans de febrer, la malaltia de l’acusat també va obligar a suspendre la vista oral en què se l’havia de jutjar. Els pèrits van concloure que l’acusat no es trobava capacitat per exercir el dret de defensa ni per comprendre el procediment judicial. Segons va argumentar un dels professionals, l’home “tindria un coeficient intel·lectual borderline” que no li permetria prestar declaració. A més a més, el pèrit va apuntar que la seva “conducta impredictible” el podria portar a “tancar-se en banda” i no voler parlar o, inclús, a tenir “una conducta impulsiva o agressiva”. Es va constatar també una alteració en la memòria de l’imputat que no li permetria recordar els fets.

El Ministeri Fiscal va demanar durant la vista oral de febrer el sobreseïment provisional de la causa, per si l’home mai es torna a trobar en condicions de ser jutjat. La defensa, en canvi, va sol·licitar el sobreseïment definitiu, en considerar que l’acusat necessita tractament per a la malaltia i treballar en la reinserció social en la mesura del possible. Finalment, el Tribunal de Corts es va acabar decantant ahir per la demanda de la fiscalia.

tracking