La taxa pels viatgers d'autocaravana serà d'un euro per nit

Només es podrà fer nit en àrees que hauran de disposar de control d’usuaris

Autocaravanes estacionades ahir a l'aparcament del Parc Central.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Qualsevol persona que pernocti al país a la seva pròpia autocaravana haurà de constar inscrit al ROAT (Registre d’Ocupació d’Allotjaments Turístics) i abonar 1 euro per nit d’estada (n’estan exempts els menors de 16 anys), el mateix import que han de sufragar les persones que fan nit en un càmping. El reglament que va aprovar dimecres el consell de ministres desplega la Llei de l’allotjament turístic, diferenciant entre àrees d’acollida i d’estada d’autocaravanes. Les primeres prohibeixen fer nit i desplegar elements d’acampada. Es tracta de zones on el vehicle i els ocupants podran estar entre les 7 i les 23 hores. Les segones, les d’estada, són les que permeten estar-s’hi tota la jornada. Ara per ara, i malgrat que la llei ja reflectia aquesta figura, no hi ha formalment cap àrea d’estada d’autocaravanes al país perquè restava pendent el desplegament reglamentari per a definir exactament quines característiques han de tenir. Sí que s’han estès, per exemple, aparcaments que tenen zones concretes per a autocaravanes, com ara alguns de comunals. Amb l’entrada en vigor del nou reglament no s’hi podrà fer nit si no és que es compleixen les condicions i els serveis estipulats en la normativa. I, sobretot, aquestes àrees hauran de tenir un control per tal de garantir que els ocupants del vehicle es registren i que abonen el corresponent impost.

Amb la nova reglamentació es vol posar ordre al turisme d’autocaravana, que ha experimentat una progressió especialment rellevant amb l’esclat de la pandèmia. Una de les problemàtiques que s’havia detectat és la proliferació de campistes que estacionaven en zones no habilitades, on no estava permès fer-ho, malgrat que en els últims anys s’han extès els punts acondicionats amb zones de buidatge i d’emplenatge d’aigües per garantir un cert confort a l’usuari. Es tracta d’un turisme que genera debat perquè des dels campings hi ha veus crítiques que apunten al perjudici que els comporta. Qui té una autocaravana, però, replica que tenen tots els serveis al vehicle i que no necessiten cap càmping.

REGULACIONS CONTRAPOSADES

La regulació del turisme d’autocaravana difereix en cada territori i va del permís per l’acampada lliure a regulacions restrictives. Andorra està situat entre dos països amb posicionaments diferenciats. França està considerat un dels països amb més tradició, amb àrees d’autocaravanes gratuïtes a bona part del territori i acampada lliure, amb algunes limitacions. A Espanya s’ha de pernoctar en zones habilitades.

tracking