REPORTATGE

L'enamorat de Cuba

El nou ambaixador d’Espanya al Principat destaca pels seus anys com a cònsol a l’Havana, on va viure moments històrics del país

El nou ambaixador d'Espanya, Carlos Pérez-Desoy Fages.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La veritat que Andorra no és el Brasil. Tampoc no és l’Havana. Però ser ambaixador sempre deu tenir glamur. És potser el que deu estar pensant el nou ambaixador del país veí del sud al Principat: Carlos Pérez-Desoy Fages. Nascut a Girona el 7 de juliol del 1962, Pérez-Desoy és diplomàtic de carrera. Va començar com a advocat al col·legi de Barcelona el 1985, quatre anys més tard, després de ser tinent de complement de l’exèrcit de l’aire espanyol, va passar a la direcció general d’Àfrica i l’Orient Mitjà del Ministeri d’Exteriors i Cooperació, càrrec que va desenvolupar fins a l’agost del 1989. Just després, la ruta de Pérez-Desoy el va portar a Pequín, on va passar a ser secretari primer de l’ambaixada espanyola al país. El 1991, quan va deixar aquest càrrec, el canvi cultural va ser encara més gran. El nou destí del diplomàtic va ser Kingston, a Jamaica, on va passar a desenvolupar el càrrec (per un període de tres anys) de la segona prefectura de l’ambaixada.

Va ser després d’aquest període que Pérez-Desoy va estar un temps com a representant espa-nyol a l’ONU, així com a la Unió Europea, on va ser cap adjunt del gabinet tècnic del secretari general de política exterior i per a la UE (1998-1999). Ja amb el canvi de mil·lenni, inicià el seu període com a cònsol a l’Havana. En ter-res cubanes hi va estar des del juliol del 2000 fins al juliol del 2003, per després fer el salt a Roma, on va ser conseller de l’ambaixada espanyola fins al 2006. Potser la gran Capella Sixtina o les obres clàssiques no van acabar convencent-lo, perquè a l’agost d’aquell mateix any, Pérez-Desoy va retornar a Cuba, en aquest cas com a conseller de l’ambaixada espanyola. Ja al 2016, va passar a ser el cònsol general d’Espanya a Cuba. Un país que anys abans va recuperar les seves relacions institucionals amb els Estats Units d’Amèrica (abans que Donald Trump les tornés a suspendre), però que també va haver de dir adeu, el novembre del 2016, al líder de la revolució, Fidel Castro.

No va ser fins al juliol del 2020 quan el llicenciat en dret i filosofia pura per la UB va deixar Cuba per anar a Salvador de Bahia, on també va ser cònsol general en aquest territori del Brasil, un càrrec que va ocupar fins al mes de febrer d’enguany, exactament el 14 de febrer, quan va ser nomenat nou ambaixador d’Espa-nya a Andorra.

tracking