programa poctefa

243 milions per eliminar l'efecte frontera

Els projectes del Principat es faran amb l’Arieja, Lleida i els Pirineus Alts i Orientals

Un dels projectes elaborats en anteriors convocatòries del programa Poctefa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El programa europeu de cooperació entre Andorra i regions d’Espanya i França (Poctefa) destinarà 243 milions d’euros fins al 2027 a subvencionar projectes orientats a eliminar l’efecte frontera i millorar la qualitat de vida dels ciutadans que viuen en zones properes als Pirineus. Vitòria va acollir dimecres la presentació de Poctefa 2021-2027, el pressupost del qual creix el 28 % en relació amb la convocatòria 2014-2020. Aquest programa subvenciona el 65% del cost dels projectes seleccionats, de manera que es calcula una inversió total propera a 400 milions, va explicar la coordinadora de la secretaria conjunta del programa, Pilar Maza. Una de les novetats del nou Poctefa és la inclusió de petits projectes, és a dir, aquells amb un pressupost inferior a 200.000 euros. Amb aquesta mesura es vol “ampliar els socis i la base de les idees”, va precisar Valeria Cenacchi, de la direcció regional de la Comissió Europea.

En tot cas, la gran novetat és la creació de cinc àrees funcionals, enteses com a zones amb molta interacció i interdependència entre elles. S’hi orientaran les inversions perquè tinguin una visió de 360 graus, és a dir, que no es quedin a les fronteres, sinó que tinguin impacte en la vida dels ciutadans.

Es tracta, va continuar Cenacchi, “d’eliminar obstacles administratius, tècnics, lingüístics o d’altres” per donar un millor servei en temes com el transport, la salut, l’educació i el mercat laboral. La primera d’aquestes àrees és formada per Euskadi, Navarra i la regió francesa dels Pirineus Atlàntics, i la segona, per la zona gala dels Alts Pirineus i les províncies aragoneses d’Osca i Saragossa. Les altres no tenen unes fronteres administratives tan evidents. Així, la tercera és formada per Andorra, el departament francès de l’Arieja i una part de Lleida i dels Pirineus Alts i Orientals; i la quarta abasta zones dels Pirineus Orientals i de les províncies de Barcelona i Girona. La cinquena àrea funcional és integrada pels departaments francesos d’Aude i els Pirineus Orientals i una part de les províncies de Barcelona, Girona i Tarragona. Aquestes àrees funcionals comptaran amb un pressupost de 42 milions (18,5%).

L’apartat del Poctefa 2021-2027 més ben dotat és el medi ambient, amb 55,2 milions (24,3% del total); seguit de la innovació, amb gairebé 51 milions (22,4%), i de la cultura, amb 35 milions (15,4%). Els projectes relacionats amb l’ocupació i la formació rebran 16,4 milions (7,2%); els de l’àmbit social, 15,8 milions (7%), i els orientats a una governança millor transfronterera, 11,6 milions (5%).

tracking