efemèride

Activitats per a totes les edats per celebrar 30 anys de la Constitució

Els andorrans van ratificar la carta magna el 14 de març del 1993

Casa de la Vall, vista des del Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Principat celebra aquest dimarts, 14 de març, que fa trenta anys el poble andorrà va ratificar la Constitució en referèndum. Gairebé tres quarts dels ciutadans amb dret a vot (el 74,2%) van dir que sí a la pregunta: “Voteu a favor del projecte de Constitució del Principat d’Andorra, elaborat en concertació amb els serveis dels coprínceps i adoptat pel Consell General en sessió extraordinària el 2 de febrer del 1993?”.

Per commemorar aquesta efemèride, el Consell General ha organitzat un conjunt d’actes i activitats per a totes les edats amb la voluntat de transmetre a tothom la importància cabdal del text constitucional, sense el qual no es poden comprendre ni les dar-reres tres dècades d’història del país ni el present més immediat.

El programa d’actes del Consell General per celebrar l’aniversari comença el dilluns 13 de març de cinc de la tarda a dos quarts de nou del vespre. Tothom qui vulgui podrà visitar l’edifici de la cambra legislativa i descobrir –vet aquí un dels al·licients de la commemoració d’aquest any– el passadís subterrani, no gaire conegut, que connecta Casa de la Vall amb el nou edifici del Consell General. De cinc a dos quarts de vuit hi haurà tallers creatius i berenar per als més petits. Quan es faci fosc, pels volts de les set, Casa de la Vall s’il·luminarà amb un disseny de llums especial.

Dimarts la jornada de portes obertes començarà a les deu del matí i s’allargarà fins a les dues de la tarda. Al matí, a dos quarts d’onze, la plaça del Consell General acollirà una actuació de l’Esbart Lauredià. L’entitat celebra el 60è aniversari i representarà, acompanyat de l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella, l’espectacle que es va crear el 2019 per commemorar els 600 anys del naixement del Consell de la Terra, amb instrumentació del conjunt de música tradicional El Pont d’Arcalís, lletres de l’escriptor i historiador Albert Villaró i coreografia de Jaume Torra. En acabat es farà una ballada de sardanes i, tot seguit, a les 12 del migdia, l’ONCA, entitat que aquest any també celebra el 30è aniversari, oferirà un concert al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Dimarts Casa de la Vall també s’il·luminarà a la mateixa hora que dilluns.

Una de les novetats respecte de les celebracions d’altres anys és que al llarg del 2023 es duran a terme diverses activitats amb motiu de l’aniversari. Una de les més destacades és la reinterpretació del text constitucional per part dels alumnes de batxillerat de l’escola andorrana.

tracking