dia de la constitució

La despenalització de l'avortament marcarà la propera legislatura

La síndica demana “serenor” quan es parla del Coprincipat i els partits creuen que es podria avançar sense tocar la Constitució

Un moment del discurs de la síndica general, Roser Suñé, al vestíbul del Consell General.

Un moment del discurs de la síndica general, Roser Suñé, al vestíbul del Consell General.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La síndica general, Roser Suñé, va demanar ahir “serenor” en els debats que afectin directament el Coprincipat. L’única referència –indirecta– a la qüestió de l’avortament en el seu discurs pel trentè aniversari de la Constitució. Una referència que la mateixa síndica va reconèixer després en declaracions a la premsa, en què va defensar que la Carta Magna “és molt vigent; hi ha elements que encara permeten treballar-la, però s’ha de llegir amb serenor”. Així, Suñé va assegurar, amb relació a una possible despenalització de l’avortament, que el text de la Constitució “es pot treballar, s’ha començat a fer un treball que amb calma i tranquil·litat s’ha de veure com avança”.

Un posicionament que ahir tots els candidats presents a l’acte del Dia de la Constitució van compartir en major o menor grau. Així, el cap de Govern en funcions i candidat de DA, Xavier Espot, va explicar que està “d’acord amb el que ella ha dit; tot és modificable, però en termes generals és un text bastant vigent i suficientment obert per adaptar-se als canvis”. De fet, Espot –que va considerar que aquesta qüestió ha d’anar de la mà de la negociació amb la UE– va reconèixer que “amb el redactat actual és clar que no hi ha lloc a la legalització de l’avortament; la despenalització, sense que es pugui avortar a Andorra i amb alguns mecanismes de protecció reforçada al dret de la vida, suposo que és subjecta a la interpretació i això és el que s’ha de treballar”. Tanmateix, el líder taronja va deixar clar que “les presses són males conselleres i quan poden suposar un atzucac institucional, encara més”. La candidata d’Acció, Judith Pallarés, també va coincidir a defensar que els propers quatre anys han de resoldre aquesta dicotomia entre dret de les dones i sistema institucional. “Estem convençuts que sí que pot ser la legislatura de la despenalització de l’avortament, pensem que es pot treballar sense anar d’esquenes a la institució, sinó fer-ho de manera conjunta i amb la serenor i respecte que se’ns demana a l’hora de buscar vies en les quals es faciliti una despenalització, però també una continuïtat del nostre Coprincipat”. També es va mostrar favorable a una despenalització de l’avortament, si bé no és un element que porta el partit en el seu programa, el candidat de L’A, Josep Maria Cabanes, que va recordar que “s’ha avançat molt i compartim plenament que s’hi ha d’acabar trobant una solució legal, perquè no s’ha deixat mai d’assistir cap dona, però sí que és veritat que un país democràtic com Andorra hi ha de trobar una solució apropiada que permeti mantenir les institucions del país”.

UN PAS MÉS ENLLÀ

Qui també es va referir a aquesta qüestió ahir des del Consell General va ser el candidat de la coalició PS-SDP, Pere López, que va recordar que “fa molts anys que ho portem al nostre programa; no hem fet cap canvi en el nostre posicionament”. Això implicaria anar un pas més enllà pel que fa a la situació de la interrupció de l’embaràs per part de les dones, ja que els socialdemòcrates sí que aposten per una legalització de l’avortament en tots els casos sempre que sigui en un termini raonable. Tanmateix, el candidat socialdemòcrata va posar més èmfasi en aspectes com la problemàtica de l’habitatge o el poder adquisitiu, elements que Suñé també va defensar com a cabdals en el seu discurs.

La síndica, Roser Suñé, durant la intervenció ahir al Consell General.

La síndica, Roser Suñé, durant la intervenció ahir al Consell General.

tracking