rEPORTATGE

Visibilitzar la salut mental

L’Associació en Defensa dels Joves en Risc posa en marxa una nova campanya per desestigmatitzar els trastorns psíquics i demanar més recursos.

Fragments del vídeo que acompanya la cançó de l'Esther Brid.ADJRA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Associació en Defensa dels Joves en Risc d’Andorra (ADJRA) va posar en marxa ahir, coincidint amb el Dia de la Constitució, una campanya que pretén “visibilitzar la salut mental i lluitar contra l’estigma que l’envolta”, segons detallen des de l’entitat. La campanya rep el nom Què passa amb la salut mental? No són coses normals!

“Les persones que tenen una malaltia relacionada amb la salut mental sovint la viuen en silenci”, lamenta Sandra Cano, presidenta de l’ADJRA. És per aquest motiu que un dels objectius de la campanya és donar visibilitat a aquesta problemàtica, tan present actualment entre la població jove, i trencar els tabús que hi ha al voltant. Així mateix, l’entitat també reivindica més recursos, ja que, tal com afirma Cano, “ha quedat demostrat que els que hi ha ara no són suficients”.

Per acompanyar la campanya, Esther Brid Rodríguez, una jove voluntària de l’associació, ha compost una cançó que des d’ahir s’està difonent per xarxes socials. La presidenta de l’ADJRA explica que la jove no pateix cap malaltia mental, però que s’ha fet ressò de tots els problemes que pateixen els seus amics i coneguts. “És una cançó que s’ha escrit escoltant molts joves que tenen diferents trastorns de conducta: fòbia social, addiccions, depressió, ansietat, trastorns alimentaris...”

La cançó llança missatges com “quan intento demanar ajuda em diuen que em centri a estudiar” o “començo a beure per encaixar i he deixat de menjar”. Ara bé, una de les frases més contundents és “si no em fan cas ara no sé què passarà”, posant en relleu la importància que té actuar de la manera més immediata possible quan es tracta d’un tema de salut mental. D’altra banda, a la cançó també es fa referència a l’assetjament escolar i Cano va anunciar ahir al Diari que per al Dia internacional contra l’assetjament escolar (2 de maig) s’està preparant una altra campanya i una altra cançó del tema.

L’ADJRA es va consolidar el març del 2020 després que un grup de famílies coincidissin en un objectiu comú: que cap família es trobi sola. Tres anys després, la presidenta de l’associació es mostra satisfeta de tot el que han aconseguit.

tracking