els fets van passar fa dos anys i mig

Un judici destapa el clima de violència dins de la policia

La Fiscalia demana tres anys d’inhabilitació i vint mesos de presó condicional per a un agent del cos acusat d'amenaçar de mort a un altre

Estacionament reservat per a la policia davant de la seu de la Justícia.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri Fiscal demana tres anys d’inhabilitació i 20 mesos de presó condicional per a un policia per discriminar i amenaçar de mort un company del cos de seguretat. Els fets dels quals se l’acusa van succeir el 30 d’octubre del 2020. El processat es trobava patrullant a la capital amb un altre company i, en un moment donat, li va demanar que aturés el vehicle davant l’edifici administratiu de la policia, on hi havia un grup d’agents. Aleshores, tal com van narrar els implicats i van corroborar diversos testimonis durant el judici celebrat ahir pel Tribunal de Corts, l’acusat va baixar la finestra i va començar a insultar i amenaçar de mort un dels agents. L’acusat és agent de fronteres i el perjudicat és agent de seguretat ciutadana.

Després que es produïssin aquests fets, fa un any i mig, el funcionari va romandre detingut i va estar sense treballar un parell de dies. Aviat, però, el van posar en llibertat fins al judici. Ahir es va defensar dient que la picabaralla formava part de les “bromes típiques que es fan entre companys” i que la víctima també l’havia insultat en alguna ocasió. Ara bé, va confessar que aquell dia es va referir a l’agent com a “moro de mierda”, demanant que tornés al seu país i cridant “te voy a matar”. Són expressions que, de fet, ell mateix va declarar haver fet servir més d’un cop. “El vaig insultar i agafar pel coll alguna vegada, però eren bromes que acostumàvem a fer-nos mútuament”, va explicar.

Per la seva banda, el denunciant va confessar que ell també havia insultat l’agent acusat alguna vegada utilitzant l’expressió “gabacho de mierda” i que aquella dinàmica era quelcom habitual entre els dos. Tanmateix, els fets del 2020 van sobrepassar els límits i per això va decidir interposar una denúncia. “La família no es toca”, va explicar. En efecte, segons el que narra la part perjudicada, el funcionari va començar a proferir insults homòfobs i de tendència política cap al seu germà, que exerceix com a ministre del país. Així mateix, va afegir que el dia dels fets de l’octubre del 2020, després d’insultar-lo i amenaçar-lo de mort, el funcionari li va fer una trucada anònima “cridant i rient” i, després de comunicar-li que faria un informe del que havia succeït, va tallar la comunicació.

Durant el judici, celebrat ahir pel Tribunal de Corts, també van declarar testimonis dels fets i companys de feina dels dos. Alguns van defensar que aquestes picabaralles eren habituals entre els dos agents i que les faltes de respecte eren mútues; en canvi, hi ha qui va explicar que l’acusat anava més enllà. Alguns agents van explicar que al cos de seguretat se’l coneix com “el loco” pel seu caràcter i un dels seus superiors va afegir que els havia arribat una queixa per part de la ciutadania per com havia tractat la gent. L’assetjament era tan acusat que la víctima va afegir que ell inclús s’havia arribat “a amargar per tal d’evitar-lo”.

La Fiscalia va demanar tres anys d’inhabilitació i 20 mesos condicionals per al funcionari, acusat d’un delicte major de discriminació i un menor d’amenaces de mort. El fiscal va argumentar que posar sobrenoms és habitual en els llocs de treball, “però d’aquí a les amenaces hi ha un tros”. L’acusació particular va coincidir amb la Fiscalia i la defensa va demanar l’absolució de l’acusat, argumentant que en els insults no hi havia un component discriminatori i que les amenaces no eren reals.

CLAUS

1. Delicte major de discriminació per raó d’origen

El Ministeri Fiscal proclama que el funcionari va exercir un delicte de discriminació en referir-se al seu company com a “moro de mierda”, entre d’altres insults.

2. Delicte menor d’amenaces de mort

La Fiscalia, juntament amb l’acusació particular, també coincideix en el factor que el funcionari va cometre un delicte major d’amenaces de mort.

3. Tres anys d’inhabilitació vs. absolució

Mentre que el Ministeri Fiscal demana tres anys d’inhabilitació i 20 mesos de presó condicional per al funcionari processat, la defensa en demana l’absolució.

tracking