habitatge

Programa de 20 milions destinat a la compra del primer pis

Govern avalarà el 20% del valor de la hipoteca i també subvencionarà del 35% al 15% dels interessos financers

Els ministres Cesar Marquina i Víctor Filloy durant la roda de premsa d'ahir.SFGA / C. ESTEVE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha previst una nova “palanca” per facilitar l’accés de les famílies a un habitatge a preu assequible. Aquesta vegada es tracta d’afavorir la compra del primer habitatge i, d’aquesta manera, “destensionar” el mercat de lloguer. El programa, del qual es podran beneficiar entre 150 i 200 persones, suposa que l’executiu avalarà el 20% del valor total del préstec hipotecari que es demani, amb la qual cosa la hipoteca podrà ser pel 100% de l’import de l’habitatge i, al mateix temps, se subvencionarà una part dels interessos del préstec.

El ministre de Finances i portaveu en funcions, Cesar Marquina, i el de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, van explicar aquesta nova iniciativa. “Avui presentem un programa cabdal per a les polítiques d’habitatge”, va afirmar Filloy, destacant que és una de les moltes mesures que s’han posat en marxa en aquest àmbit i que està especialment destinada “a les persones amb més dificultats”. Tal com va exposar Filloy, unes 24.000 famílies viuen actualment en règim de lloguer, que representa el 67%, mentre que més de 13.000 tenen una vivenda en propietat, del que es dedueix la necessitat que hi hagi “un reequilibri de la balança”. A més, “les dades reals, no discutibles”, mostren que l’any passat es van concedir 651 hipoteque per a ús residencial amb un valor total de poc més de 204 milions d’euros. D’aquesta manera, el valor mitjà de la hipoteca va ser d’uns 313.000 euros.

En aquest sentit, el programa que ara es posarà en marxa, en concret a final de l’abril per desvincular-lo de la campanya electoral, fixa que l’import màxim de la hipoteca per adquirir un habitatge no podrà superar els 450.000 euros. El període màxim d’amortització serà de 30 anys o fins que la persona sol·licitant faci 65 anys, i l’interès s’estableix en l’euríbor a dotze mesos més l’1,10% variable. A més d’avalar el 20% del préstec, el Govern retornarà anualment un percentatge dels interessos de la hipoteca, que variarà entre el 35% i el 15%, depenent del valor total dels diners que s’hagin demanat.

Entre els requisits que s’han de complir per poder accedir a aquest programa extraordinari hi ha acreditar un període mínim de residència de set anys ininterromputs excepte per estudis o causa major. A més, el patrimoni del sol·licitant no pot ser igual o superior al 25% del valor total del préstec i el sol·licitant haurà de formalitzar la compra d’un habitatge destinat a la seva residència principal, que s’haurà de fer efectiva en un termini màxim de 12 mesos després d’haver-se aprovat l’accés al programa. D’altra banda, en cas que l’habitatge es vengui abans de la vigència del préstec, s’hauran de retornar els interessos subvencionats pel Govern: si la venda és en els primers 10 anys des de la compra, +3 vegades els interessos com a penalització, i si és més enllà de 10 anys, no hi haurà penalització. El programa compta amb 10 milions per als avals i 10 més per a les subvencions dels interessos dels préstecs. L’Institut Nacional de l’Habitatge (IMH) publicarà a la pàgina web el formulari amb la documentació necessària i una comissió tècnica valorarà les sol·licituds. La sol·licitud haurà d’anar acompanyada d’un certificat favorable previ del banc de concessió del préstec.

ALTRES ACORDS

-Sense efecte bola

El Govern no creu que la crisi de Silicon Valley Bank i sobretot Credit Suisse pugui contagiar altres entitats, tot i que cal tenir la màxima prudència.

-Els notaris casaran

El reglament relatiu a l’acte de celebració del matrimoni civil preveu que, a més dels cònsols, els notaris també puguin celebrar matrimonis civils.

-Reunió sobre carreteres

El Govern va aprovar ahir la candidatura per a l’organització a Andorra de la reunió del Consell de l’Associació Mundial de la Carretera l’any 2024.

EL PROGRAMA RENOVA COMPTA AMB DOS MILIONS

El programa Renova 2023, destinat a impulsar l’estalvi energètic, tindrà un pressupost de dos milions. El ministre de Finances i portaveu, Cesar Marquina, va manifestar que es tracta d’un pla “més necessari que mai” a causa de l’actual context energètic mundial. La iniciativa, que busca la rehabilitació del parc immobiliari i fomentar les energies renovables, té com a requisit que els ajuts es destinin a una residència principal amb una superfície inferior a 130 metres quadrats. L’any passat van quedar pendents 28 sol·licituds que representen 427.372 euros de subvencions.

PORTA OBERTA A ACCIONS CONTRA UN MITJÀ CATALÀ

El Govern no descarta prendre actuacions contra un mitjà televisiu català davant dels programes que està emetent durant els últims dies en relació amb Andorra. De moment, no s’ha pres cap determinació, però amb vista que la informació facilitada per aquest mitjà està desprestigiant algunes institucions andorranes, es deixa la porta oberta a “una acció més proactiva” en el futur, tant per part del Govern com del Consell Superior de la Justícia (CSJ). L’executiu “està més centrat a governar que a seguir mitjans espanyols”, va manifestar el ministre de Finances i portaveu, Cesar Marquina.

tracking