Una empresa pagarà a la CASS 30.000 euros per un accident laboral

Una empresa haurà d’abonar aquesta quantitat per negligència en un accident laboral

La CASS reclamava la cotització suplementària per “falta inexcusable” de l'empresa.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sala administrativa del Tribunal Superior ha ratificat la resolució del consell d’administració de la CASS, que data del febrer del 2021, i una empresa haurà d’abonar-li 30.292 euros –íntegres o bé una cotització suplementària de 327,34 euros durant 92 mesos, més una darrera de 177 euros– per haver comès una “falta inexcusable” en l’accident laboral que l’abril del 2018 va patir un dels seus treballadors i que li va provocar una fractura de pelvis. Dos anys després, la justícia dicta la resolució definitiva que dona la raó a la CASS i rebutja el recurs de la companyia.

La societat ha basat el seu rebuig a la reclamació econòmica de la Seguretat Social en el fet que es feia en base a una modificació legislativa posterior als fets, que malgrat existia una sanció en matèria de seguretat en el treball això no determinava una falta inexcusable de l’empresari, que no s’havia acreditat el que va passar i que l’operari va ser negligent i no estava autoritzat a conduir la màquina minicarregadora amb la qual es va accidentar. La Seguretat Social replicava que la màquina protagonista de l’accident presentava carències a nivell de seguretat i que una pretesa negligència de l’operari no podia eximir l’empresa de la seva responsabilitat. Uns arguments que ha avalat el Tribunal Superior.

La decisió de la Seguretat Social de reclamar una cotització suplementària es basa en l’article 91 de la Seguretat Social. L’empresa argumentava que es fonamentava en una modificació legislativa posterior als fets i, per tant, no aplicable. Però la sentència argumenta que ja l’article 91 de la llei aplicable en aquell moment, l’abril del 2018, determinava que “s’entén com a falta inexcusable la falta comesa per l’empresari per imprudència o negligència sense tenir en compte les regles elementals de seguretat establertes en la normativa vigent”. Per tant, continua la resolució del Superior, s’ha de determinar si existia la citada falta inexcusable. I conclou que sí.

La sentència dona com a fets provats que l’operari anava a guardar la màquina al magatzem perquè així ho va indicar el gerent de l’empresa en l’acta d’inspecció de treball, sense mencionar que l’operari no estava autoritzat per dur-la. Per als magistrats ha de prevaldre la declaració que es va fer just després dels fets perquè “s’actua amb una major espontaneïtat i, per tant, resulten més creïbles”. Així, l’operari anava a guardar la màquina i va baixar de la mateixa per obrir la porta del magatzem, deixant el motor en marxa i la pala carregadora –que servia per a recollir contenidors d’escombraries– a mitja alçada. Quan va voler tornar a pujar va tenir la mala fortuna de relliscar a la neu acumulada a la calçada i va accionar de manera accidental el comandament manual de la pala, que va baixar i el va atrapar provocant-li una fractura de pelvis.

Els magistrats entenen que hi va haver imprudència per part del treballador perquè va deixar el motor en marxa i perquè la prova d’alcoholèmia va certificar que havia begut. Tot i així, “l’accident no s’hauria produït si les mesures de seguretat de la màquina minicarregadora haguessin funcionat en les degudes condicions”, resol la sentència. I és que li mancaven dos mànecs al costat de la porta d’accés i, especialment, unes barres de subjecció que havien de bloquejar la palanca de comandament però que en aquell moment no funcionaven. Uns elements que haurien evitat “que la pala del vehicle es posés en maxa de forma accidental, com va succeir”. Totes dues deficiències, conclou la sentència, “constitueixen una falta inexcusable de l’empresari” que, per tant, haurà de pagar a la CASS.

CLAUS

1 Reclamació per “falta inexcusable”

La CASS va reclamar la cotització suplementària que suma 30.292 euros basant-se en el fet que l’empresa havia comès una “falta inexcusable” que va derivar en l’accident.

2 L’empresa culpa el treballador de l’accident

L’empresa recorre a la justícia i apunta que la negligència va ser de l’operari accidentat.

3 La màquina presentava defectes

L’operari va quedar atrapat entre la cabina i la pala d’una minicarregadora. La sentència sosté que l’accident s’hauria evitat si la màquina hagués funcionat correctament.

tracking