Concòrdia aposta per un tramvia sense rails

El partit troba que és l’hora de posar en marxa un sistema de transport col·lectiu, que s’ampliaria a tot el país i costaria uns 170 milions

Martí Alay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Concòrdia considera que ja és l’hora que es posi en marxa un sistema de transport col·lectiu segregat. Així ho va manifestar ahir el número 1 de la llista parroquial per Andorra la Vella, Martí Alay, durant la reunió de poble que es va celebrar al Centre de Congressos de la capital, que va comptar amb l’assistència d’una cinquantena de persones. Alay va recordar que “ja es parlava d’un transport d’aquestes característiques fa vint anys”, quan s’havia especulat sobre la possibilitat d’un metro aeri que hauria unit inicialment Sant Julià de Lòria amb Escaldes-Engordany.

En aquest sentit, des d’aquest partit, i en espera de fer més estudis tècnics sobre quina seria la millor alternativa, es considera que es podria posar en funcionament un tramvia sense vies –una tecnologia que “abarateix molt el cost”– entre aquestes dues parròquies. De totes formes, es calcula que la inversió total que es necessitaria al conjunt del territori del país seria important, de l’ordre de 170 milions d’euros, i el projecte s’aniria implementant en diferents fases. “Les coses amb voluntat es fan”, va emfasitzar Alay, conscient que aquesta és una qüestió de la qual es parla des de fa molts anys i que no s’ha materialitzat. Aquest sistema de transport estaria complementat amb aparcaments.

D’altra banda, la creació d’una agència tributària única del Govern i dels comuns és una altra de les propostes que porta Concòrdia al seu programa polític. Tal com va exposar el número 3 de la llista nacional, Jordi Casadevall, una agència tributària permetria aprofitar millor els recursos, al temps que es reduiria la despesa i, a la vegada, seria un instrument per lluitar contra el frau fiscal. Casadevall va reconèixer que “no és una idea nova” perquè ja se’n parlava en el segon Govern encapçalat per Toni Martí, però mai es va assolir una entesa amb els comuns perquè es convertís en una realitat. Es tractaria, així doncs, segons va asse­nyalar Casadevall, de buscar amb les corporacions locals l’“encaix legislatiu” que finalment faci possible una agència tributària única, “respectant les competències dels comuns”. L’organisme tindria un vessant presencial, “perquè encara hi ha moltes persones no habituades als mitjans digitals”, i una oficina virtual, i en el futur també hi hauria servei per gestionar les taxes comunals.

Una altra de les propostes que ahir van desgranar els membres de Concòrdia va ser la recuperació de l’esperit de poble intergeneracional que es vivia abans a la plaça del Poble de la capital, amb la posada en pràctica d’un urbanisme ciutadà integrador. Una de les iniciatives més importants que es portarien a terme en aquest sentit seria la rehabilitació dels jardins de Casa de la Vall amb la construcció d’un centre per a creadors i un amfiteatre amb 400 localitats. “No tenim espais de trobada i si volem la cohesió social, els necessitem”, va afirmar la número 2 de la llista nacional, Núria Segués.

Dins de l’àmbit econòmic, Concòrdia proposa la creació d’una app per impulsar els microemprenedors i lluitar contra l’economia submergida. D’aquesta manera, es podrien declarar a la CASS i a l’agència tributària, amb una tarifa plana, els treballs realitzats i es facilitaria la creació de petits autònoms.

Cerni Escalé

L'acte de Concòrdia amb els veïns d'Andorra la Vella, ahir a la nit.

Martí Alay a la reunió de poble d'Andorra la Vella de Concòrdia.

tracking