un frau minuciós
La tresorera va idear un sistema per evitar el control de l'AMPA
L’extresorera justificava els falsos pagaments a proveïdors perquè es tractava de factures antigues que estaven pendents
L’AMPA del col·legi Sagrada Família va celebrar ahir un assemblea extraordinari per abordar el greu problema que suposa l’ingrés a la presó de la tresorera per haver-se quedat, presumptament, 35.000 euros de l’associació. La policia havia informat inicialment dimecres que el frau ascendia a més de 47.000 euros perquè és la quantitat que s'hauria transferit il·legalment, i per la qual es faria la imputació del delicte d'apropiació, però l'AMPA ha pogut bloquejar les últimes operacions que havia fet la dona i recuperar uns 15.000 euros.
Els membres de la junta van estar acompanyats de l’advocat Josep Antoni Silvestre, que representarà l'entitat en la causa judicial que s'ha obert. Òbviament, els ànims dels pares estaven molt caldejats perquè ningú s’imaginava que una quantitat de diners tan important hagin deixat d’estar a la caixa de l’AMPA.
A la reunió es va explicar que des de fa mesos es van detectar una sèrie de moviments bancaris “realitzats de forma irregular”. Concretament, es van descobrir transferències bancàries adreçades suposadament a proveïdors de l’AMPA, però que es feien a un número de compte que no corresponia al titular que la tresorera feia veure se'n beneficiava del pagament. Els diners anirien en realitat a un compte de la dona de 38 empresonada des de dimecres a la nit. La junta directiva va precisar que la quantia transferida il·legalment que queda pendent de recuperar són uns 35.000 euros després de cancel·lar les últimes operacions irregulars detectades.
La tresorera havia elaborat un procediment molt minuciós per despistar la junta. Feia transferències petites, d’entre 300 i 800 euros, i mai superava el límit dels 2.500 euros. Els membres de la junta van mostrar la seva sorpresa per l’astúcia de la dona, ja que va esquivar els filtres que la podien delatar.
D’una banda, per pagar els proveïdors necessitava la signatura mancomunada de la presidenta de l’AMPA. Aquesta li feia confiança perquè mai va imaginar que l’enganyava i signava els documents. L’associació també tenia contractat un auditor extern, però la dona se les va enginyar per donar allargues i saltar-se aquest control evitant parlar amb l'auditor quan li demanava explicacions.
Les transferències van començar a l’estiu. Les alarmes van saltar quan es va verificar que el saldo havia baixat molt de cop. Quan li van demanar explicacions va al·legar que s’havien rebut factures antigues que estaven pendents de pagament, cosa que va negar l’anterior tresorera, que va assegurar que ho va deixar tot en ordre. En l'assamblea extraordinària es va detallar que abans del Nadal les sospites pels moviments bancaris van portar a la junta a demanar explicacions a la tresorera en una reunió per aclarir la situació perquè el saldo havia baixat moltíssim. Va ser llavors quan va canviar l’operativa i va dissenyar un sistema a través del qual ella mateixa girava el rebut a nom d’un proveïdor real de l'AMPA però que realment no havia fet aquella factura de càrrec i després feia la transferència a aquest nom, i l'adreçava a un número de compte suposadament seu. No tenia manies i sovint generava dos o tres rebuts del mateix proveïdor. D’aquesta manera, els responsables de l’AMPA comprovaven que s'havia fet un pagament però ignoraven quin era el destí final, que segons es va exposar anit seria la butxaca de la tresorera. No deixava caure gaire el saldo i esperava nous ingressos, com ara la subvenció del Govern o quotes dels pares. En la reunió es va precisar que es parlarà amb els bancs per preguntar per què no comprovava que el titular corresponia al número de compte, però alguns pares presents que treballen a la banca van manifestar que no és una requisit obligatori.
Els membres de la junta, ja amb moltes sospites, van començar a vigilar la feina de la tresorera fins que van destapar tot el muntatge que tenia operatiu per desviar els diners.
Els responsables de l’AMPA van assegurar que desconeixen els motius que han portat un membre de la junta a realitzar les actuacions que van ser denunciades divendres passat a la policia. La contractació de Silvestre, a banda d’assessorar, té com a prioritat recuperar aquests diners per als projectes que estaven destinats, segons van explicar. Aquesta és la gran preocupació, encara que es desconeix si els diners estan guardats o s’han gastat perquè s'ha d'esperar a la investigació judicial per esbrinar els comptes on anaven a parar les transferències i els pagaments de rebuts i si hi ha saldo per rescabalar el frau. La junta es personarà com a part perjudicada a la causa per un delicte econòmic que pot comportar una pena d’entre un i cinc anys. El centenar de pares que van assistir a la reunió es van mostrar preocupats per si l’AMPA podrà seguir funcionant amb normalitat i la contesta va ser afirmativa.
LA BATLLIA EN VA DECRETAR LA PRESÓ
La tresorera de l’Associació de Mares i Pares del col·legi Sagrada Família va entrar a presó dimecres a la nit acusada d’apropiar-se presumptament de més de 47.000 euros de l’entitat. La dona va declarar a la Batllia, que va ordenar l’ingrés al centre penitenciari de la Comella. La tresorera, de 38 anys, va ser detinguda dimarts arran de la denúncia de l’AMPA del centre escolar en sospitar de la gestió que feia, ja que tenia accés als comptes bancaris i a les finances de l’associació i algunes transferències van fer sospitar.