La Cuina
A(E) la seva
La campanya d'Andorra Endavant. La formació de Carine Montaner aspira a tornar a aconseguir tribuna pública per a la seva dona orquestra.
Arrenca la segona setmana de la cursa electoral i a La cuina canviem el menú del dia per servir-vos una ullada monogràfica a la campanya que estan fent cadascuna de les candidatures que es presenten a la circumscripció nacional. Arrenquem amb Andorra Endavant, el projecte nascut de i a l’entorn de Carine Montaner, consellera general amb Liberals, primer, amb Terceravia, després, i com a electró lliure aquests darrers dos anys.
L’ESCENARI SOMIAT
Per a un moviment polític sense tradició al país, amb una estructura mínima i una maquinària més minsa encara, aconseguir un suport electoral prou important per poder arribar a tenir un grup parlamentari propi hauria de ser l’aspiració màxima amb què permetre’s somiar. I, tot i així, el preu del bitllet per a un escenari tan ambiciós és prohibitiu: pel cap baix (en el cas més favorable), 3.000 vots a la nacional.
EL REPTE
Una aspiració més realista passa per aconseguir representació parlamentària. Per entrar al Consell, vaja. De fet, és una de les preguntes més repetides d’aquests comicis: “I què, entrarà la Carine o no?”. Perquè, de fet, el repte és aquest, aconseguir renovar l’accés a una tribuna pública des d’on continuar fent allò que ha fet durant gairebé tota la legislatura i on se l’ha vista molt còmoda, força més que en campanya.
ELS OBSTACLES
Un dels avantatges clars d’Andorra Endavant durant aquesta campanya és que no s’està trobant cap mena de parany per fer el seu camí. La resta de partits no s’hi adrecen ni tampoc competeix en el mateix espai electoral que les altres candidatures. Òbviament, es disputarà amb Liberals una part dels suports que provenen de Terceravia i amb tots els qui volen ser alternativa a Demòcrates una part del vot del descontentament, però això no es transmet en cap mena de disputa electoral. Andorra Endavant va fent el seu camí, apel·lant de manera prioritària al vot dels abstencionistes i amb dos únics obstacles reals. El primer, el sostre d’electors a qui es dirigeix –la seva proposta, certament, té un públic, però no és central. I el segon, la manera com han triat de fer campanya, que els pot arribar a dificultar anar més enllà d’aquest sostre.
LES TRIES
Andorra Endavant ha optat per una manera molt particular de fer campanya, una de minimalista i sempre al voltant de la seva dona orquestra. Carine Montaner és la cap de llista de la candidatura nacional, és la coordinadora de campanya del seu partit i també és la cap de comunicació. Això la porta a haver de jugar tots els papers de l’auca però, alhora, li està dificultant arribar a tot arreu. El partit, per exemple, només ha previst reunions de poble allà on presenta candidatures territorials i a banda d’aquestes trobades amb els electors –que fins ara han estat breus–, no ha previst gaires més actes més enllà de les declaracions als mitjans (les mínimes establertes per llei) i de les entrevistes i les participacions als debats. Ni porta a porta ni tampoc un treball exhaustiu sobre els programes de la resta de candidatures –com reconeixia Montaner mateixa a l’entrevista de divendres al vespre a Andorra Televisió–, ni tampoc sobre el propi, farcit d’errades ortogràfiques, gramaticals i tipogràfiques. Podríem pensar que tot plegat és deliberat i és una manera nova de fer campanya, amb molt més pes a les xarxes que al carrer, però la realitat ho desmenteix. Més enllà d’Instagram, on continua prodigant-se com de costum, a Twitter el perfil del partit no piula des del desembre i el de la candidata ho fa amb molt poca freqüència, igual que ho fan els comptes de la resta de xarxes.
Paradoxalment, però, totes aquestes dificultats ajuden en certa manera a reforçar una part del discurs de Montaner, el que ataca els poders de l’estat amb una gran maquinària al seu servei i el que la presenta a ella com a una política del poble, més propera que no pas els seus contrincants.
Més enllà d’aquest punt, de la campanya de Carine Montaner en podem destacar tres elements centrals. Els repassem un per un.
El primer d’ells és ella mateixa. Dona orquestra, com ja hem dit, i figura omnipresent a tots els actes organitzats. El referent absolut al cartell de la candidatura i amb un eslògan que apel·la a característiques personals i a un atribut que s’autoatribueix sovint, el del coratge. Però, sobretot, perquè una part de la campanya es basa a repassar la seva actuació al Consell aquests darrers mesos. És Carine recordant-nos què ha fet de bo Carine perquè Carine torni a ser escollida per continuar fent de Carine.
Els dos altres són el recurs a la sospita (apuntar a molts dubtes i a moltes curiositats sense acabar de desenvolupar-los, perquè les sospites, com més indefinides, més àmplies són electoralment) i al paradís: cap ni una de les propostes presentades fins ara pot ser qualificada d’impopular.
PATÉ DE CAMPANYA
Ubach, protagonista a la reunió de poble El Partit Socialdemòcrata + Agrupament Encampadà va celebrar ahir la reunió de poble a Encamp. A l’acte central a la par-ròquia hi van assistir una trentena de persones. Un d’ells, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach. El sindicalista va ser un dels protagonistes en el torn de paraula amb les seves preguntes.
Passejada per l’avinguda Meritxell Els candidats de la coalició entre PS i SDP van fer ahir campanya com les d’abans. Van aprofitar el bon dia per passejar-se per l’eix comercial d’Andorra la Vella. Van recórrer l’avinguda Meritxell des de la plaça Príncep Benlloch fins a la plaça de la Rotonda. Van parlar amb els ciutadans i els comerciants i van poder recollir els seus neguits i demandes.
AGENDA
-Reunió de poble de Demòcrates a Canillo. Al Palau de Gel. 21.00 hores. Amb tots els candidats.
-Reunió de poble al Pas de la Casa de PS+Agrupament Encampadà.
A la Tasca del Pas de la Casa. 19 hores. Amb els candidats.
-Taller infantil organitzat per Ciutadans Compromesos. A la plaça de les Fontetes de la Massana. 17.00 hores.
-Acte del Partit Socialdemòcrata per parlar de l’habitatge. Al parc infantil del Parc del Roure a Escaldes-Engordany. 12 hores.