La majoria de partits proposa accions per fer aflorar els pisos buits

DA aposta per més habitatges al mercat, PS-SDP per més inversió pública i L’A per eliminar la pròrroga dels lloguers

Vista dels edificis d'Escaldes i Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’habitatge està centrant l’atenció d’una gran part de la campanya electoral dels partits, que a través de diferents propostes busquen solucionar la manca de pisos de lloguer i els preus desorbitats tant per a l’arrendament com per a la compra. Els sis partits que es presenten aquest 2A coincideixen a detectar alguns dels problemes que cal afrontar, com ara els pisos buits, la inversió estrangera en immobles i la necessitat de fer iniciatives públiques, però discrepen a com tirar-ho endavant. DA, PS-SDP i Concòrdia són les formacions que presenten més accions per encarar la situació. Analitzem les propostes programàtiques de cada candidatura.

PISOS BUITS

Gairebé tots els partits porten alguna mesura destinada a fer aflorar els més de 6.000 pisos buits que es calcula que hi ha al país. PS, Concòrdia, Andorra Endavant i Acció aposten per un registre de la propietat i en el cas dels tres primers van més enllà. El partit de Pere López vol saber qui són els propietaris dels pisos buits i fer-ho públic per tal de forçar-los a regularitzar la seva situació i que així aquests immobles surtin al mercat. Concòrdia proposa modificar la llei del cadastre perquè la informació sigui consultable i així forçar a regularitzar aquests pisos. En el cas del partit de Carine Montaner es proposa identificar els propietaris i ajudar-los “a declarar i a pagar la seva regularització en contrapartida del fet de posar el seu pis al mercat de lloguer durant 10 anys a un preu fixat pel Govern”.

Així mateix, des de PS SDP i també des de Concòrdia plantegen reformar l’actual impost d’habitatges buits per aconseguir “una aplicació real i efectiva”, indiquen els socialdemòcrates.

Des de Demòcrates s’aposta per crear un programa al qual puguin acudir els propietaris privats que tinguin habitatges buits i els vulguin cedir perquè siguin gestionats públicament i destinats a lloguer a preu assequible amb totes les garanties necessàries. El programa de Liberals no fa referència a mesures per treure a la llum els pisos buits.

TREBALL PUBLICOPRIVAT

La col·laboració publicoprivada també és una constant en els sis programes electorals. El partit liderat per Xavier Espot proposa ampliar el parc d’habitatge públic amb la col·laboració dels comuns, d’entitats privades i dels particulars, així com impulsar promocions publicoprivades de lloguer assequible amb la cessió gratuïta de terrenys per part del Govern o dels comuns perquè els particulars hi construeixin habitatges i els posin a lloguer amb una renda regulada. També afegeixen al seu programa la creació d’un fons publicoprivat de garantia per als impagaments de lloguers. Així mateix, DA vol crear un programa perquè els propietaris cedeixin els seus habitatges i que el Govern els gestioni per posar-los a lloguer a un preu assequible.

Des d’Acció es comparteixen algunes de les propostes demòcrates, com ara incentivar la col·laboració publicoprivada per a la rehabilitació d’habitatges que es destinin a lloguer assequible, acordar amb els comuns la cessió de terrenys per a la construcció d’habitatges de lloguer assequible o mantenir la moratòria de llicències en habitatges turístics, en aquest darrer cas també compartit per Concòrdia.

La formació de Cabanes proposa un programa en el qual el Govern subvencioni “una part del lloguer sempre que el propietari el fixi a un import que no superi el preu mitjà per metre quadrat”, crear un fons d’habitatge com una societat d’inversió de capital variable “amb l’objectiu d’invertir en operacions i projectes per a la promoció d’immobles de lloguer a un preu assequible” i regular l’accés a l’habitatge a un preu assequible de titularitat pública. Liberals també proposa incloure els habitatges de protecció pública dins dels supòsits dels projectes d’interès nacional. Una proposta que també comparteix Concòrdia.

La formació liderada per Cerni Escalé proposa promoure, mitjançant l’ús de béns de l’administració i la cessió urbanística, “el creixement del parc d’habitatge públic per destinar-lo a persones amb rendes baixes i amb problemes puntuals d’accés a l’habitatge, com poden ser separacions, atur o dificultats econòmiques”. Així mateix, aposten per donar préstecs tous per a la “rehabilitació d’immobles” que es destinin a habitatge de lloguer durant un termini mínim de 10 anys a un preu inferior al del mercat.

En el cas de l’aliança socialdemòcrata, la majoria de propostes compten amb la inversió pública. Des de la formació de Pere López s’aposta per definir el que vol dir conceptes com “preu assequible” i “habitatge d’ús social” i crear un “índex de preus de referència” per vincular tots els projectes públics a aquests paràmetres. Així, es comprometen a destinar 80 milions d’euros en quatre anys a habitatges de titularitat pública a un preu assequible i planteja reservar un percentatge d’entre el 10% i el 20% a cada pla parcial per a habitatge a un preu assequible.

Andorra Endavant també creu, com els altres partits, en la col·laboració publicoprivada i aposta per donar incentius fiscals als inversors per construir pisos socials sempre que garanteixin “un compromís de 10 anys de respectar el preu de lloguer fixat pel Govern”.

INVERSIÓ ESTRANGERA

Limitar la inversió estrangera immobiliària és una de les propostes clau inclosa en la majoria de programes. El partit que veu aquesta mesura com l’estrella per solucionar el problema és Concòrdia. En concret, aposten per suspendre durant 18 mesos la inversió estrangera en immobles, “que ha disparat el preu de mercat”.

DA i PS SDP també porten mesures en relació amb la inversió estrangera en immobles, però menys taxatives. En concret, DA proposa gravar les inversions estrangeres en el sector immobiliari amb “una taxa finalista destinada a promocions d’habitatge a un preu assequible” i revisar els criteris d’inversió dels residents passius per evitar que la inversió pugui distorsionar el mercat. Volen aplicar un gravamen més elevat sobre la plusvàlua obtinguda durant els primers 10 anys de tinença d’un immoble per “desincentivar les compravendes amb finalitats especulatives”. Una mesura en la qual també coincideix Concòrdia. Des de PS SDP també es vol limitar la compra d’habitatges a un per als no residents i posar un límit també per a les segones residències.

Andorra Endavant proposa frenar l’especulació immobiliària identificant les “empreses pantalla” i “reorientant la inversió estrangera cap al mercat de luxe imposant un mínim de preu de compra” per immoble. El programa afegeix un augment de l’ITP per a inversors forans.

INCENTIUS FISCALS

Els incentius fiscals són una altra palanca a la qual acudeixen la majoria de partits. La llista demòcrata afegeix propostes fiscals amb l’objectiu d’incentivar la construcció o rehabilitació d’habitatges de lloguer que es posin al mercat a un preu assequible. PS SDP aposta per aplicar una fiscalitat positiva per als lloguers que estigui per sota de l’índex dels preus de referència i penalitzar els abusos. El partit de Cerni Escalé porta diverses propostes al programa relacionades amb modificació d’impostos que busquen evitar l’especulació i afavorir els habitatges de lloguer. Entre les mesures hi ha l’augment de l’ITP per a les operacions en les quals l’immoble no estigui destinat a primera residència o la rebaixa de l’impost sobre els rendiments arrendataris repartit equitativament entre el llogater i el propietari. Per part d’Andorra Endavant s’aposta per eliminar l’ITP “només per als andorrans”.

COMPRA I LLOGUER

La majoria de programes electorals també incorporen mesures per a la compra i en alguns casos també es fa referència a la pròrroga forçosa dels contractes de lloguer ara vigent. Pel que fa a la compra, tots els partits a excepció de Concòrdia fan referència a programes per a l’ajuda del primer habitatge. DA i L’A volen desenvolupar l’anunci ja fet pel Govern d’avalar el 20% del valor total del préstec hipotecari. Montaner també està a favor d’ajudar en la compra del primer habitatge amb el préstec per part de l’Estat del 20% i proposa “fomentar una millora del tipus d’interès”.

En la mateixa línia es manifesta la proposa de PS SDP, que vol crear un programa públic d’avals garantits per l’Estat per l’aportació del 20% en la compra d’habitatges. Des d’Acció proposen facilitar l’accés a crèdits tous per a famílies i joves i prioritzar el seu accés a les subhastes públiques per adquirir el primer habitatge.

Pel que fa als lloguers, DA i L’A porten al seu programa revertir la pròrroga forçosa actual. En el cas dels Demòcrates, el compromís és “quan la situació millori”, mentre que Liberals aposta ja per “una desafectació progressiva” de la pròrroga “amb la protecció dels col·lectius més vulnerables” i volen també “un servei de mediació” perquè el propietari i l’inquilí arribin a una entesa quan el contracte s’acabi.

ANIMALS DE COMPANYIA

Tres dels sis partits que es presenten el 2A, PS SDP, Acció i Concòrdia, també fan referència a la problemàtica existent per llogar un pis si l’inquilí té animals de companyia. En aquest sentit, proposen que s’hagi de contractar una assegurança per possibles desperfectes.

tracking