La cuina

Les claus de les serenes

La campanya d'Acció. La formació de Judith Pallarès lluita per una presència més o menys decisiva al Consell a còpia d’una imatge de proximitat i de serenor.

El trio de candidates d'Acció a la reunió de poble d'Encamp.ACCIÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El segon plat que ens proposem degustar en aquesta nova versió de la cuina és una d’aquelles menges típiques del receptari liberal renovades amb alguns tocs personals de la xef, que fa uns mesos va decidir sortir del restaurant de tota la vida per provar sort amb un local nou. Li ha posat Acció, s’ha envoltat d’un equip amb qui compartir penes i esperances i ara tan sols manca saber si la proposta convencerà el públic.

l’escenari somiat

Judith Pallarès és cap de llista però no serà cap de Govern la propera legislatura. Ella és la primera de saber-ho i no ho amaga, i aquest punt de realitat, de fet, ha permès a Acció encarar la campanya des del possibilisme i centrar el seu discurs en allò que volen mirar d’aconseguir. Per això parlen tot el dia d’una clau. Perquè la carambola amb què es poden permetre somiar és aconseguir una entrada sòlida i amb grup propi al Consell (Pallarès, Souque, Magallón?) i que, a més, el grup turquesa sigui necessari barra partit frontissa barra clau –ja la tenim aquí– per a la formació de govern.

EL REPTE

Abans de somiar amb caramboles, però, hi ha una primera fita a assegurar: aconseguir una presència parlamentària més enllà d’una possible entrada de Marc Magallón. Amb la darrera escissió liberal i amb el rumb que han recuperat els ara comandats per Cabanes, Acció ha apostat per primer cop de manera decidida per ser un partit liberal homologable a molts altres partits liberals europeus, desprenent-se definitivament d’una ànima conservadora. Representar aquest corrent de pensament al Consell i fer-ho amb la veu de Pallarès –l’escissió no només va ser ideològica, també va ser personal– és el repte més urgent d’Acció per al 2A.

ELS OBSTACLES

Tant els somnis com els reptes d’Acció compten amb obstacles importants. D’entrada, són una formació nova que competeix en un espai molt concorregut per altres formacions, trepitjant-se amb Liberals en el pla més simbòlic, amb Demòcrates i Concòrdia en el sentit de moltes de les propostes i amb PS SDP+ en aquelles que tenen més a veure amb el progressisme. A tot això, a més, tenen la doble feina de desmarcar-se dels liberals de Cabanes, d’una banda, i, d’una altra, dels Demòcrates, amb qui comparteixen tiquet a Escaldes però amb qui competeixen a la Massana i de qui es volen distanciar primer però per condicionar-los després, mostrant prou matisos per diferenciar-se’n però no prou profunds per no caure en contradiccions i per no enemistar socis possibles. Tot plegat és extraordinàriament difícil de fer Veiem com han mirat de sortir-se’n.

Les tries

Entre tanta diferenciació i tanta teòrica necessitat de diferenciar-se dels uns i dels altres, a Acció han optat per la línia recta: han decidit anar a la seva, evitar la confrontació amb els seus contrincants –un indicador, de fet, és que Pallarès s’hi refereix com a “col·legues candidats”– i centrar-se a presentar i a defensar les seves propostes. Des de la calma. Des de la serenor. Acció, però tranquil·la.

De fet, el to de la campanya de la troupe de Pallarès és potser la carta de presentació que més els beneficia de cara a vendre allò que volen aportar a l’escaquer polític andorrà: cap hostilitat davant la crispació, voluntat de proximitat per distanciar-se d’un govern que acumula anys de desgast, una posada en escena coral (Pallarès, Souque i Grandvallet actuen en molts casos com un equip cap de llista) per a temps en què seran difícils les majories...

Amb el que també han mirat de comunicar coses és precisament amb el nom i amb el gènere d’aquestes tres caps de llista. Situant tres dones a tots els llocs que poden somiar a entrar al Consell, no només piquen l’ullet al feminisme, sinó que també contribueixen a emfasitzar la seva ànima progressista per sobre de la liberal, que donen més per descomptada. Per rematar aquesta estratègia també han optat per incloure al programa qüestions tabú per als més conservadors com ara l’avortament, o, de manera més matisada, la doble nacionalitat o els canvis al sistema electoral.

L’última tria clau d’Acció té a veure amb allò que dèiem més amunt del possibilisme i de ser frontissa i que explicaria que tant al programa com als mítings es puguin permetre el luxe de centrar-se de manera prioritària en poques qüestions –polítiques socials, UE i administracions–, que, com que a més coincideixen amb l’àmbit d’expertesa del trio líder, contribueixen a reforçar una imatge d’expertesa.

PATÉ DE CAMPANYA

Rapidesa Diumenge i l’hora del vermut La cap de llista parroquial d’Andorra la Vella per DA, Conxita Marsol, va organitzar un acte per parlar de fiscalitat a la plaça Lídia Armengol de la capital a les dotze del migdia. No se sap si hi havia pressa per anar a fer el vermut, però el fet és que l’acte va ser un vist i no vist. Va començar puntual i no va arribar a durar ni deu minuts.

Campanya al Parc Els globus atreuen els més petitsEl parc infantil del Prat del Roure es va omplir ahir de candidats i candidates de la coalició PS SDP que hi van fer un acte electoral per tractar sobre l’habitatge. Un dels atractius de l’acte van ser uns globus blancs que van atraure els més petits que hi havia jugant a la zona. Els globus van triomfar, però els receptors no podien pas votar.

AGENDA

-Berenar del PS SDP + amb la gent gran. A la Casa Pairal de la Massana. 17.00 hores.

-Acte central de campanya de Concòrdia. Teatre comunal d’An-dorra la Vella. 20.00 hores.

-Reunió de poble de liberals a Canillo. Al Palau de Gel. 20.30 hores.

-Reunió de poble de DA a Santa Coloma. Arrosseria Chef Amadeo. 19.00 hores.

-Reunió de poble de DA a Sant Julià de Lòria. Sala Sergi Mas Casa Comuna. 20.30 hores.

tracking