PS SDP i Concòrdia, els més feministes

Són les dues úniques candidatures que aposten per despenalitzar i legalitzar l’avortament

PS SDP i Concòrdia, els més feministes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Concòrdia i l’aliança PS SDP+ són els dos partits polítics amb més perspectiva de gènere, segons l’anàlisi elaborada per Acció Feminista d’Andorra. L’associació ha tingut en compte aspectes com el grau de representativitat de dones a les llistes, el posicionament sobre l’avortament i les propostes per erradicar la violència de gènere i la bretxa salarial de totes les formacions que concorren a les eleccions generals del 2 d’abril. Així, els dos partits esmentats són els que compten amb més punts a favor, amb només dos punts negatius.

Ni Concòrdia ni PS SDP+ no tenen una candidata a cap de Govern. Aquest és el primer aspecte en què fallen. El segon suspens per a Concòrdia és que el seu programa electoral no inclou propostes per erradicar la bretxa salarial i en el cas dels socialdemòcrates els falta representativitat femenina a les llistes electorals. Els aprovats són que ambdues formacions utilitzen un llenguatge inclusiu i inclouen propostes en matèria d’igualtat, violència de gènere i educació als programes electorals. Així mateix, tant Concòrdia com PS SDP+ són els únics partits que aposten per despenalitzar i legalitzar l’avortament.

Amb referència a la interrupció voluntària de l’embaràs, Acció Feminista celebra que la majoria de partits incloguin la despenalització al programa electoral. Cinc de les sis candidatures asseguren que treballaran per la despenalització de l’avortament –a excepció d’Andorra Endavant, que no es posiciona– i només dos el despenalitzaran i legalitzaran amb una llei de terminis. Des de l’entitat manifesten, però, que “aquests drets no seran plenament assolits fins que les dones no puguem decidir plenament sobre el nostre propi cos al nostre país”.

Pel que fa a les propostes de les formacions per erradicar la violència de gènere, només hi ha tres partits que en facin. De nou, Concòrdia i PS SDP+, i aquesta vegada també Acció. La darrera formació es compromet, per exemple, a ampliar els recursos del Programa per a la promoció de relacions no violentes. Els altres no hi fan referència en cap punt del programa. Sobre la bretxa salarial entre homes i dones es pronuncien Demòcrates i PS SDP+. Demòcrates proposa establir un mecanisme per calcular la bretxa salarial que els permeti disposar “d’informació fiable” i dur a terme polítiques d’igualtat en l’àmbit de treball.

CLAUS

-Dones a les llistes

Només Acció i Andorra Endavant tenen dones candidates a cap de Govern. Dos dels sis partits suspenen pel que fa a la representativitat femenina a les llistes.

-Avortament

Concòrdia i PS SDP+ aposten per despenalitzar i legalitzar l’avortament. Demòcrates, Acció i Liberals per despenalitzar-lo i Andorra Endavant no es posiciona.

-Violència de gènere

Concòrdia, PS SDP + i Acció

són les tres formacions amb propostes per erradicar la violència de gènere.

-Bretxa salarial

Sobre la bretxa salarial es pronuncien Demòcrates i PS SDP+. Els demòcrates plantegen un mecanisme per calcular la bretxa salarial.

tracking