Concòrdia proposa canviar la fórmula per elegir consellers territorials
Escalé defensa que siguin les persones i no els partits les que presentin candidatures i que entrin al Consell les dues més votade
Concòrdia defensa la introducció d’algunes modificacions a la Llei de règim electoral. Per una banda, la formació aposta per canviar la llei pel que fa a les circumscripcions territorials a les eleccions generals “perquè pensem que actualment no és just que els dos consellers vagin a parar a la candidatura guanyadora, tot i que sigui només per un vot”.
En aquest sentit, les dues persones, “que no candidatures”, que obtinguessin el millor resultat electoral serien les que entrarien a formar part del Consell General. “Per tant, serien persones i no partits les que es presentarien, malgrat que aquestes podrien tenir el suport dels partits polítics”, fet que ajudaria a aconseguir que persones independents participin en la política, “donant més pluralitat”. Així ho va explicar ahir el candidat número 1 de la llista nacional de Concòrdia, Cerni Escalé, poc abans de l’inici de l’acte de central d’aquesta formació, que va tenir lloc al Teatre Comunal d’Andorra la Vella amb l’assistència d’un centenar de persones.
D’altra banda, pel que fa a les eleccions comunals, aquest partit proposa un sistema “completament proporcional”, enfront del majoritari existent en aquests moments, que deixa les minories fora del govern de les parròquies. Aquest nou model facilitaria, segons va indicar Escalé, una major pluralitat a l’hora de governar i també que es puguin constituir governs de coalició. “Hi ha espai dins del marc de la Constitució per fer aquests canvis legislatius que proposem”, va afirmar el líder del partit. D’altra banda, Escalé va reiterar ahir que no pactarà amb cap altre partit després de les eleccions generals si no pot conformar una majoria per governar en solitari. “Hem viscut massa vegades que els consellers generals, després de criticar els altres partits, cedeixen a canvi de candires, un supòsit que no passarà en el cas de Concòrdia”, va emfasitzar. En aquesta mateixa línia es va pronunciar Cerni Cairat, un dels impulsors d’aquesta opció política, que es va referir a la necessitat de “fer del Consell General la veu del poble”, una institució que “ha estat molts cops ostatge del Govern”. Davant d’un auditori entregat, que aprofitava qualsevol oportunitat per aplaudir els interventors, els diferents candidats van desgranar de nou alguns aspectes del programa de Concòrdia, la pràctica totalitat ja coneguts. Escalé va insistir que davant la “pressió de quantitats” que pateix el país en molts àmbits, “la resposta ha de ser creure en el país i en les persones d’Andorra”, i la millora de la qualitat de vida, una cosa que es considera “imprescindible”. I sobre aquest últim punt, va deixar clar, per exemple, que és una “bogeria” que s’hagin construït torres al centre d’Escaldes-Engordany, una cosa que “no ha passat a cap país del món”.
La número 2 de la llista nacional, Núria Segués, va assenyalar que el projecte de Concòrdia ha aixecat “il·lusió i esperança”: “som la regeneració de la classe política, de les maneres de fer”, va dir. Per la seva banda, el cap de llista per Andorra la Vella, Martí Alay, es va reivindicar com a “alternativa” a la capital, i va aprofitar per desmentir que Concòrdia vulgui restituir el prestanoms, una cosa impossible per la regulació internacional existent.