treball
La CEA vol contractar en origen als països iberoamericans
Cadena aposta perquè els treballadors de temporada arribin al Principat amb un contracte
La Confederació Empresarial (CEA) vol poder contractar treballadors en origen en països iberoamericans. Així ho va proposar el president de la patronal, Gerard Cadena, que en el discurs de la Trobada Empresarial Iberoamericana va demanar “disposar de mecanismes de contractació en origen, com el que han assajat durant anys les estacions d’esquí”. Si bé Cadena no va concretar en quins països es vol poder tirar endavant aquestes contractacions, sí que va expressar que “seria una bona idea” poder aprofitar la xarxa que suposa el Consell d’Empresaris Iberoamericans (CEIB) “per establir els contactes entre organitzacions empresarials i entre empreses per ordenar aquest flux de treballadors”. Així, la proposta de la CEA permetria organitzar amb més facilitat l’arribada de treballadors al Principat (siguin temporers o no), evitant així les arribades massives de persones d’aquesta regió que busquen feina, habitualment, durant les temporades turístiques.
Cal recordar que en la darrera campanya d’hivern es van registrar importants arribades de treballadors sense feina al país que, després d’intentar aconseguir un contracte laboral sense èxit, van haver d’acabar marxant del Principat. A més, la situació va generar greus problemes en matèria d’habitatge, ja que sense un contracte laboral acostuma a ser complicat poder trobar un pis de lloguer. També des de fa temps la patronal ha estat reivindicant mesures per intentar suplir la manca de mà d’obra que es registren en certs sectors de l’economia andorrana, especialment en aquells que estan vinculats al sector serveis.
Amb el seu discurs, Cadena va ser l’encarregat d’encapçalar la delegació de la CEA que va participar en la XIV Trobada Empresarial Iberoamericana, que es va celebrar en el marc de la Cimera que va acollir Santo Domingo, la capital de la República Dominicana, entre el 22 i el 25 de març. En aquest sentit, els treballs es van centrar a debatre i analitzar amb els caps de les diferents patronals de la regió iberoamericana “les mancances i oportunitats de la regió i com les organitzacions empresarials poden sumar a favor del seu creixement i expansió”, segons va indicar la CEA en un comunicat ahir. D’altra banda, durant la trobada també es van desenvolupar diversos panells tècnics en els quals la patronal andorrana va estar representada pel director de l’entitat, Iago Andreu.
Entre d’altres, en aquestes reunions es va abordar la situació de la dona en el món empresarial, tot afirmant la necessitat d’aplicar les quotes de gènere, així com la necessitat defensar “mesures específiques per afavorir l’accés de les dones sènior al mercat laboral”.
LES EMPRESES VEUEN EN EL SECTOR PÚBLIC UN "ALIAT CLAU"
Les empreses iberoamericanes veuen en el sector públic “un aliat clau per impulsar i estimular la inversió”. Així es desprèn del manifest del Consell d’Empresaris Iberoamericans, que entre els seus deu punts destaca el setè, en el qual reconeixen “significatives bretxes de gènere que condicionen el desenvolupament de les nostres societats”. Per això, les patronals signants –entre les quals la CEA– “assumeixen el compromís de promoure una major integració de la dona en l’àmbit empresarial, evitant tota forma de discriminació arbitrària”. A més, també hi ha compromisos com el de fer front “al repte de la transformació digital” o “a invertir en el desenvolupament del capital humà, fent les nostres aportacions en formació”. Tanmateix, el CEIB recorda que “sense iniciativa privada no hi ha desenvolupament” i assegura que “els empresaris no som el problema, sinó que som la solució”.