patrimoni cultural immaterial
Andorra s'uneix a la candidatura de la pedra seca de la Unesco
Aquest art constructiu ja està reconegut, però es vol ampliar el nombre de països
Andorra ha formalitzat de forma oficial davant de la Unesco l’ingrés a la candidatura d’ampliació L’art de la construcció en pedra seca: coneixements i tècniques, perquè el Principat també sigui inclòs dins de la llista representativa del patrimoni cultural immaterial. L’art de la construcció en pedra seca ja havia estat reconegut l’any 2018 com a Patrimoni cultural immaterial de la Humanitat a proposta de Croàcia, Eslovènia, Espanya, França, Grècia, Itàlia, Suïssa i Xipre, i ara, amb l’ampliació, la voluntat és sumar-hi cinc països nous: Andorra, Àustria, Bèlgica, Irlanda i Luxemburg.
L’acte de signatura de la candidatura d’ampliació i lliurament del document va tenir lloc a París, a la seu de la Unesco, i va comptar amb la presència dels ambaixadors dels països signataris. Per part d’Andorra, la candidatura va ser presentada per l’ambaixadora i delegada permanent d’Andorra a la Unesco, Eva Descarrega. El dossier va ser lliurat al secretari de la convenció per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de la Unesco, Tim Curtis, qui es va felicitar de l’ampliació de la inscripció dels cinc nous països. La decisió sobre l’ampliació de la inscripció serà presa a la reunió del comitè de la convenció per a la salvaguarda del patrimoni immaterial, prevista el desembre del 2024.
L’interès d’Irlanda i Àustria per incorporar-se a la inscripció de la Unesco va portar aquests dos països a promoure una candidatura d’ampliació, a la qual Andorra es va sumar. Després d’una primera reunió a Rabat el 2 de desembre del 2022, en la qual va participar la directora de Patrimoni Cultural, Isabel de la Parte, juntament amb els punts focals per al patrimoni cultural immaterial dels països que havien manifestat la voluntat d’adherir-se a la candidatura, es va establir un grup de treball amb la voluntat de presentar l’esmentada candidatura per al cicle 2024, és a dir, abans del 31 de març del 2023, fita que s’ha assolit amb èxit. La candidatura ha estat coordinada per Irlanda.
El reconeixement ha de servir per donar un nou impuls al coneixement de la pedra seca, tant per part del públic en general com d’aquelles persones que vulguin portar a la pràctica aquesta tècnica constructiva.