CASS

L'increment dels ingressos modera el dèficit de la branca de salut

L’augment de cotitzants i d’ingressos implica un menor impacte de la pujada de la despesa sanitària i que el ‘forat’ de la caixa sigui de 31,2 milions

La presidenta del consell d'administració de la CASS, Montserrat Capdevila.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El dèficit de la branca sanitària de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) s’ha moderat el 2022 perquè malgrat que la despesa segueix en línia ascendent, l’increment de cotitzants i, per tant, d’ingressos n’ha equilibrat la balança. El consell d’administració va aprovar ahir el tancament de l’exercici amb un resultat negatiu a la caixa sanitària de 31,2 milions d’euros, 10 milions per sota de la xifra del 2021, quan es van assolir 41,7 milions. El total d’ingressos per cotitzacions a la branca general va arribar a 150,8 milions, mentre que les despeses van ser de 182 milions. Els primers han crescut el 12,1% mentre que els segons ho han fet en un 3,2%.

El mes de desembre constaven 47.495 persones registrades com a assalariades a la CASS, un 6,5% més que les que hi havia registrades el desembre del 2021. Han crescut més els cotitzants per compte propi, que el mes de desembre eren 8.010, un 9,2% més que els registrats un any abans. Fruit de les aportacions d’assalariats i autònoms s’han ingressat a la branca sanitària 136,7 milions, mentre que per cotitzacions de prestacions econòmiques de la CASS (pensions i baixes) se n’han obtingut 14,1 milions. Pel que fa a les despeses, les prestacions sanitàries han suposat 117,5 milions d’euros, una quantia un 7% superior que la del 2021. Sí que s’han moderat les derivades de baixes, pensions d’invalidesa i pensions d’orfenesa, que han suposat 64,5 milions d’euros, un 3,1% inferiors al 2021.

LA JUBILACIÓ

La branca de jubilació va acabar l’exercici amb 168,2 milions d’euros d’ingressos, mentre que les despeses per prestacions en la mateixa branca van ser de 134,9 milions d’euros, que deixa 33,3 milions d’euros de superàvit. En concret, va registrar un augment del 14,4% en ingressos i del 10,7% en prestacions. La Seguretat Social va indicar que s’han recaptat 157,5 milions d’euros en cotitzacions i 4,4 milions per aportacions de persones que reben una pensió o estan de baixa. Les prestacions generades han sumat 128,6 milions els últims dotze mesos, un 10,8% per sobre del total del 2021, i a més s’han assumit 6,3 milions d’euros de despeses de pensions no contributives. Aquestes es paguen amb una transferència del Govern.

A l’acabament de l’exercici hi havia 15.792 pensionistes, un 4,8% més que l’any anterior. Un total de 14.087 afiliats reben una pensió de jubilació, hi ha una desena de capitals de jubilació i 3.416 pensionistes de viduïtat, dels quals 87 són temporals. La salut de la branca de jubilació ha millorat lleugerament perquè la taxa de dependència al desembre era de 3,8 assegurats actius per cada pensionista jubilat, que representa una pujada del 2,1% en comparació amb el 2021.

ES VALIDA LA COBERTURA DE MÉS PRESTACIONS D'ODONTOLOGIA

El consell d’administració va ratificar també els nous convenis negociats amb els col·legis de metges i odontòlegs, que caducaven aquesta mateixa setmana, i la proposta de Govern d’una nova nomenclatura per als dentistes convencionats. Segons va especificar la CASS, l’actualització de tarifes d’actes, procediments i pròtesis inclou nous serveis com la fluorització, el segellament de fissures o la fèrula de descàrrega, i a més s’eliminen tractaments obsolets, i es diferencien algunes prestacions segons el grau de complexitat. Quant als convenis, el Col·legi d’Odontòlegs va especificar que celebraran una assemblea per sotmetre’l a la validació dels professionals. Quant al dels metges, la CASS va especificar que els professionals tenen fins al 31 de maig per adherir-s’hi i que rebran “una comunicació del seu col·legi i de la CASS”. D’altra banda, la parapública va emetre un informe favorable a la proposta d’incrementar tarifes de desplaçament amb taxi individual i per a les d’allotjament i àpats quan s’ha de rebre assistència sanitària fora del Principat. El consell de ministres en funcions va validar ahir mateix tant la nova nomenclatura d’actes odontològics com els nous preus per cobrir els desplaçaments de pacients i acompanyants fora d’Andorra. En concret, s’actualitzen les tarifes del taxi individual –el que s’utilitza per als desplaçaments per dur a terme radioteràpia– amb un increment del 4,80% respecte a les existents (el mateix percentatge que s’ha aplicat a l’increment de tarifes del taxi ordinari interurbà). Les despeses per allotjament i àpats han augmentat d’acord amb l’augment de l’IPC.

tracking