Habitatge i Europa acaparen el debat

Els sis candidats topen en les visions sobre la situació del mercat immobiliari i l’acord d’associació en l’últim duel de tots els líders

Els sis candidats a cap de Govern durant el debat a ATV, ahir.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Si d’alguna cosa han d’anar les eleccions d’aquest diumenge serà de la problemàtica de l’habitatge i de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Dit d’una altra manera: la gran problemàtica del tram final de la darrera legislatura i el gran repte de la que tot just s’ha d’encetar el 3 d’abril. Així es va desprendre del debat nacional de RTVA d’ahir a la nit, el darrer –amb permís del cara a cara d’avui entre Xavier Espot i Pere López a Diari TV– en el qual els sis caps de llista es van enfrontar directament. Ho van fer al vestíbul del Consell General, on les sis formacions aspiren a entrar, algunes amb més força que d’altres.

Quasi tres hores de foc encreuat en què Xavier Espot es va defensar de les acusacions de Pere López i Cerni Escalé, al mateix temps que el líder taronja va intentar centrar els seus intercanvis dialectals amb el líder de Concòrdia, el qual va voler erigir-se com la formació de “la regeneració política”. Una estratègia que va deixar el socialdemòcrata amb menys presència televisiva, la qual la va compensar amb intervencions contundents i propostes clares, especialment en el primer tram del debat. En un escenari a part van quedar els altres tres aspirants: Josep Maria Cabanes, Judith Pallarés i Carine Montaner. El primer va estar les tres hores del debat llegint notes –fins al punt que va renunciar a més de tres minuts en el bloc relatiu a la Unió Europea perquè ja havia llegit tot el que havia de dir–, la segona va encarregar-se de fer la millor defensa de l’acord d’associació que s’ha vist en tota la campanya i la darrera va tornar a destacar per la seva presència escènica i per anar posant sobre la taula temes tan diversos com el projecte de Grifols o un sopar agendat amb el nou ambaixador espanyol per intentar negociar una regulació dels pisos buits.

NÚMEROS I PISOS

Les xifres macroeconòmiques van ser les encarregades d’obrir foc. “Andorra no és més rica que fa 15 anys, tampoc més justa perquè la desigualtat ha crescut”, va asseverar Escalé, que va carregar contra el deute de l’Estat abans de ser rebatut per Espot, qui va afirmar que “les paraules se les endú el vent, però les xifres són tossudes”. En aquest sentit, el líder de l’executiu en funcions va posar en valor el creixement econòmic del país, un fet que va permetre a Pere López treure a la palestra la qüestió de l’habitatge: “El problema de l’habitatge no se soluciona frenant la inversió estrangera”, va carregar contra Concòrdia, per més tard afegir que “hi ha més grues que mai al país, però no hi ha pisos a preu assequible; el problema no és la manca d’oferta, cal actuar en determinats indrets perquè hi hagi pisos”, va etzibar a Espot, que va reconèixer les dificultats per trobar un lloguer assequible abans de tornar a disparar contra Escalé: “Tot això no se soluciona hipotecant el creixement, perquè és gràcies a aquest que podem fer ajuts socials; alguns dels que diuen que la situació és tan catastròfica proposen aturar la inversió estrangera sense saber que encara no estem prou diversificats.” I si bé el candidat socialdemòcrata intentava que l’aspirant a la reelecció entrés al debat, aquest insistia a colpejar contra el programa de Concòrdia, un fet que va provocar que Escalé acabés agraint i sentint-se afalagat “perquè parli tant de nosaltres”.

Per la seva banda, Carine Montaner va remarcar que “el creixement s’ha fet sobretot amb les obres faraòniques impulsades pel Govern”, i va proposar que els inversors estrangers només puguin comprar habitatges a partir de cert preu per així reservar els de preu més assequible als residents. Josep Maria Cabanes va defensar amb relació al valor afegit aportat per la inversió estrangera que “negar això és un sense sentit; l’economia està creixent”, si bé també va llegir que “som conscients que poden tenir efectes negatius si no filtrem correctament”. La líder d’Acció es va reiterar en la seva proposta d’incrementar el salari mínim fins als 1.400 euros, però a més va recordar que “Andorra no és l’únic lloc on hi ha aquest problema”, carregant també contra Escalé per comparar el mercat immobiliari Andorra amb Espanya o França i no amb Barcelona. “Imagino que, no ho sé, a Jerez no hauran apujat tant els lloguers”, va asseverar Pallarés.

Els candidats es van donar una treva a l’inici del segon bloc, quan van anar apareixent temàtiques com la salut mental o la necessitat de reduir el poder del SAAS i sotmetre’l d’una manera més clara al ministeri de Salut. “Calen més recursos i professionals sanitaris; reorganitzar el SAAS en diferents parapúbliques”, va proposar el candidat de PS SDP +; “cal un esforç d’Estat per la política sanitària preventiva”, va reclamar Escalé; “necessitem més lideratge del Govern i posar més atenció a la salut mental”, va urgir Pallarés (l’única a proposar equiparar el temps de baixa per als dos membres de la família); “proposem un referèndum per decidir si es vol la via referent o el sistema antic”, va asseverar Montaner; “la política sanitària ha d’estar feta pel ministeri i el SAAS ha de ser el gestor”, va llegir Cabanes. Unes demandes que van servir a Espot per recordar que “qui ha implementat el tercer pagador és aquest Govern”.

De pensions també se’n va parlar poc. Un petit sidral entre López i Espot sobre quants punts s’han d’incrementar les cotitzacions i sobre si la sanitat s’ha de finançar per la via impositiva com defensen els socialdemòcrates. “Haurem de triplicar l’impost de societats o l’IRPF”, va assegurar el demòcrata, a qui López (l’únic a mencionar la qüestió de l’avortament) va acusar de “voler protegir aquells que paguen zero” per no incrementar l’IRPF a les rendes més altes.

MENYS DUBTES AMB LA UE

Les bateries es van recarregar quan es va entrar en el tercer bloc: el de la Unió Europea. Va ser llavors quan Judith Pallarés va decidir agafar el timó del debat, cridant l’atenció d’Escalé i fent-li un cop de mà a Xavier Espot, que es va reservar el seu temps –ara sí– per discutir amb Pere López sobre la transparència del Govern durant la negociació. “Sembla que amb l’acord amb la UE ha de venir tothom al país quan les quotes de comunitaris mai s’exhaureixen”, va asseverar Pallarés, que va carregar contra Concòrdia per pressuposar que el resultat de l’acord serà negatiu abans que estigui redactat del tot. “És injust determinar que l’acord és dolent si diuen que no disposen d’informació”, va sentenciar la d’Acció abans de cedir-li el testimoni a Espot.

“Em sorprèn que el Govern es manifesta ja a favor de l’acord sense haver acabat les negociacions”, va afirmar Escalé, que va insistir que si bé Concòrdia no està en contra de l’acord amb la UE sí que té línies vermelles molt clares en matèria de lliure circulació de persones o en els ingressos d’Andorra Telecom. “Poder seguir protegint la petita empresa andorrana també és una línia vermella”, va remarcar Escalé, que només va cometre un error quan va parlar de la moratòria de 30 anys per la qüestió del tabac com si també fos per a les quotes migratòries. “Només oferim una visió negativa i ens aturem en les formes”, va començar a carregar un Espot que sí que es va mostrar més intransigent amb Pere López quan aquest el va acusar d’amagar-li informació. “És una temeritat com s’està negociant, cal urgentment canviar tot el procediment i un nou equip negociador a l’altura”, va etzibar el socialdemòcrata, que també va criticar el calendari proposat per Demòcrates en alguna ocasió. “Ho hem dit que si cal allargar la negociació en benefici d’un millor acord ho farem”, va asseverar Espot. En aquesta qüestió, Montaner va demanar mantenir la neutralitat històrica d’Andorra i dir no a la UE, perquè “Europa no ens farà un vestit a mida; cal cuidar els Coprínceps”, mentre que Cabanes va plantejar –abans de renunciar a la meitat del seu temps– que “si la UE entén les particularitats podrem tenir un bon acord”.

Debatut tot plegat, només queda esperar a diumenge.

Els sis candidats ahir al Consell General durant el debat de RTVA.

tracking