La policia va resoldre el 76% dels delictes comesos l'any passat

Les infraccions contra el patrimoni tenen l’índex d’èxit en la investigació més baix

Agents de policia durant una intervenció.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La policia va registrar l’any passat 4.531 infraccions penals, de les quals 2.357 eren presumptament delictes (més greus i amb major pena associada) i 2.174 contravencions penals. L’índex de resolució, que implica que el dossier que es trasllada a la justícia identifica almenys un presumpte autor dels fets, va ser del 76%. La proporció, però, depèn de la tipologia de la infracció. I la policia indica, en la memòria del 2022, que són els delictes contra el patrimoni –robatoris, danys– i aquells que vulneren la intimitat de la víctima –segrestos de comptes a les xarxes socials, per exemple– els que impliquen una major dificultat a l’hora de ser resolts.

Diferenciats entre delictes i contravencions penals, els primers tenen un índex d’èxit en la investigació del 80% i les segones, del 72%. En relació amb el tipus, l’any passat el cos d’ordre va resoldre un 37% dels delictes contra el patrimoni o un 30% dels de vulneració d’intimitat i inviolabilitat del domicili. L’índex de resolució va ser total en aquells que afecten la salut pública, la llibertat sexual o la seguretat col·lectiva (en aquest darrer cas s’inclouen els relacionats amb la seguretat en el trànsit). Quant a les contravencions penals, novament es constaten les dificultats de trobar els presumptes responsables de les contravencions penals contra el patrimoni, amb només un 29% de resolució.

Per ubicació, un 33% de les infraccions es van localitzar a Andorra la Vella i la segueixen les dues fronteres, amb un 25% (15% al riu Runer i 10% a la francoandorrana).

Detencions

Fruit de les infraccions penals registrades, el cos d’ordre va detenir durant l’any passat 1.100 persones, xifra que representa un increment del 24% respecte de l’any anterior. Els pics es van produir a principi i a final d’hivern, a la primavera i durant el mes de juliol. I el mes amb el nombre més elevat d’arrestos va ser el desembre, amb 133. El cos d’ordre precisa que a l’hora d’interpretar les xifres s’han de tenir en compte “els esdeveniments realitzats i la incidència de visitants en aquestes dates”. I quant als presumptes delictes que justifiquen la detenció sobresurten de manera destacada els referents a la seguretat col·lectiva, principalment per conduir sota els efectes de l’alcohol o les drogues. Van suposar l’any passat 574 arrestos, que són el 40% del total. En segon lloc es van situar les relacionades amb infraccions contra la salut pública (estupefaents), amb 192. De detencions per infraccions contra el patrimoni n’hi va haver cinquanta, mentre que els delictes registrats va superar els 400.

Requeriments

El cos d’ordre va intervenir en 9.709 requeriments ciutadans durant l’any, la meitat dels quals localitzats a les parròquies centrals. Els més comuns van ser l’obertura d’un pis, l’alteració de l’ordre públic o queixes per sorolls. També hi ha un efecte estacional perquè la majoria de demandes es produeixen durant la temporada d’esquí i a l’agost.

tracking