La participació final baixa al 66,95%
El percentatge de sufragis se situa un 1,37% per sota de la xifra del 2019
Les eleccions generals han finalitzat amb una participació del 66,95% dels 29.958 persones amb dret a vot, el que situa la xifra un 1,37% per sota de la dels comicis del 2019, amb 20.057 sufragis dipositats en aquesta convocatòria, segons ha anunciat el ministre Portaveu en funcions, Cesar Marquina. Inicialment el Govern ha informat a les xarxes socials que la participació definitiva al moment de tancar les urnes era del 68,59%, el que representava gairebé la mateixa xifra de fa quatre anys quan es va tancar en un 68,32% d'afluència a les urnes. La tendència inicial de la jornada d'increment de la participació s'ha estancat durant la tarda i finalment ha quedat per sota dels comicis anteriors.
L'abstenció ha estat més elevada que fa quatre anys a totes les parròquies, amb més incidència a Sant Julià, que ha tingut un 67,56% de participació, un 2,9% menys que fa quatre anys, que pot estar vinculat a l'absència de terceravia-UL a les eleccions. I els votants han baixat també de manera important a la Massana, que ha registrat un 71,37% de participació, que és un 2,36% inferior al 2019.
La participació més elevada s'ha confirmat amb la tendència de tota la jornada i ha estat a Ordino. Un total de 1.452 electors han pres part en els comicis, un 76,3% del cens, que suposa un 1,62% menys que fa quatre anys. En segon lloc se situen les dades de Canillo que auna hora del tancament dels col·legis electorals Canillo superava la participació del 2019 però finalment s'ha quedat en un 72,14%, amb 865 vots, que suposen un descens del 0,34%.
Les xifres més baixes són les de la capital. Andorra la Vella ha registrat un 62,17% de participació, amb 5.405 votants, el que suposa un percentatge del 0,72% menys respecte el 2019.
L'afluència d'electors a les urnes ha estat molt elevada, amb cues a tots els col·legis electorals des de les onze fins passades les dues i la participació ha estar quatre punts per sobre de les últimes generals en algunes franges horàries.
Els col·legis electorals oberts des de les 9 hores i fins a les 19 hores per escollir els 28 representants del Consell General entre els 29.958 votants censats han començat la jornada amb 9.010 sufragis provenents del vot judicial i 418 del vot per correu.
El cap de Govern en funcions i candidat demòcrata, Xavier Espot, havotat al voltant de la una de la tarda i s'ha mostrat optimista amb les possibilitats de recuperar la parròquia escaldenca per als Demòcrates. "Penso que l'aritmètica electoral ens és favorable, no ens hem d'enganyar. I penso per una altra part que també s'ha fet una campanya molt activa, i hi ha possibilitats de recuperar-la. Al final només vam perdre per 40 vots en un context més dificil", ha afegit Espot. El líder dels demòcrates ha destacat la importància de la participació en aquestes eleccions generals. "Les decisions que prenem avui són de gran importància i tots hem de posar el nostre granet de sorra perquè el país tiri endavant i la forma més important és participant en les eleccions", ha assenyalat Espot.
Pere López, cap de llista de PS SDP de la nacional, ha votat a mig matí a Andorra la Vella i ha comentat que "està sent una jornada molt animada, amb un increment de la participació molt important a la Batllia i esperem que avui es confirmi, veig que molta gent està votant a totes les parròquies i això és molt bo per la democràcia i també és necessaripel canvi".
El candidat a cap de Govern de Liberals, Josep Maria Cabanes, també ha votat a la capital on ha explicat que "hem estat fent una campanya molt guapa, molt propera al ciutadà i als agents socials. Hem aconseguit parlar amb moltíssima gent, amb els que ja havíem parlat abans per ajudar-nos a fer el programa". Cabanes ha indicat que considera que "hi haurà una onada blava important, i si podem guanyar doncs serà fantàstic tornarem a treballar pel país com hem fet sempre".
La primera cap de llista que ha votat ha estat la candidata d'Acció, Judith Pallarés, que ha acudit al comú massanenc a les 9.15 hores. Uns minuts abans han passat per les urnes el número 1 de la territorial de PS SDP, Michel Moliné, acompanyat de la seva filla, Laia Moliné, número 5 de la candidatura nacional de la coalició. Poc després ha votat la ministra d'Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach.
La candidata a cap de Govern per Andorra Endavant, Carine Montaner, ha estat la segona cap de llista a votar. Montaner ha dipositat el sufragi a Sant Julià i ha assegurat que "he votat bé. Les sensacionsésque nosaltres vam donar elmàximdurant lala campanya amb un pressupost molt limitat de 7.000 euros i ara la gent ha dedecidir". Els electors estan acudint de manera nombrosa a primera hora del matí i hi ha una afluència constant d'electors a les urnes instal·lades a l'antiga casa comuna.
El cap de llista de Concòrdia, Cerni Escalé, ha exercit el dret a sufragi a Andorra la Vella amb la seva filla en braços i ha recordat que va votar "per primera vegada amb18anys, sent també candidat amb Verds d'Andorra. Feia molts anys que no militava, sempre el cor es fa una mica gran al moment de votar". Escalé ha indicat que "qualsevol resultat que acabin dictant els electors és bo, és un tòpic, però penso que és veritat. L'important és que votin i que tinguem un punt de referència del que la gent del país realment pensa del nostre projecte polític, si a més podem entrar amb força a les institucions millor". I ha destacat que sembla que la participació serà "bona".
Toni Martí
A Escaldes ha votat l'excap de Govern Toni Martídesitjant que hi hagi molta participació i que la seva parròquia sigui la que sumi més votants. Martí ha considerat important que "hi hagi consens en la propera legislatura per reformar el sistema de pensions i sobretot al voltant de l'acord amb la Unió Europea, recordant que hi haurà un referèndum en què es pronunciarà la ciutadania i que perquè tingui èxit caldrà el suport de tots els partits".