Trenta mil electors cridats a les urnes, deu hores per poder votar

La jornada arrenca a les nou del matí i s’allargarà fins a les set de la tarda

El comú de Sant Julià preparat per a la jornada electoral.Comú sant julià

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Uns quants mesos de precampa­nya i una campanya electoral després, la jornada electoral ha arribat per fi. Quasi 30.000 andorrans i andorranes (29.957 per ser exactes) estan cridats avui a les urnes per decidir la configuració del proper Consell General. Si es repeteix una casuística similar a la d’ara fa quatre anys, quan la participació va arribar al 68,3%, representarien 20.460 vots (deixant un coeficient electoral de 1.462 vots).

Evidentment, la parròquia on s’espera que hi hagi major nombre de votants és la capital, on el cens va donar dret a vot a 8.693 electors, seguida d’Escaldes-Engordany, on hi ha 5.863 ciutadans cridats a les urnes. Sant Julià de Lòria, una de les parròquies on hi haurà nou guanyador segur després de l’absència de terceravia, completa el podi de les parròquies amb major cens, amb 4.029 electors. Com ja és habitual, Ordino i Canillo seran les que, a priori, haurien d’anar més per feina a l’hora del recompte de paperetes, ja que en aquests territoris només hi ha 1.753 i 1.003 ciutadans amb dret a vot, respectivament. De fet, si es resten els vots ja formalitzats durant aquests dies a la seu de la Justícia, durant la jornada d’avui haurien de votar entre 10.462 i 11.960 ciutadans, segons si la participació s’acaba situant en el 65% o el 70%.

Des de les nou del matí els col·legis obren les seves portes i no les tancaran fins a les set de la tarda, moment en el qual es començarà el recompte de vots. Deu hores de votació durant les quals la ciutadania podrà participar en els comicis. Cal destacar que com a novetat hi ha el col·legi d’Escaldes-Engordany, que enguany ha hagut de modificar la ubicació habitual arran de les obres que s’estan duent a terme al Prat del Roure. Així, finalment, els escaldencs hauran de votar al Prat Gran. A la capital, que tindrà el col·legi electoral al Centre de Congressos,destaca que el comú oferirà una hora gratuïta a l’aparcament de Centre Ciutat. La darrera parròquia que no utilitzarà el comú com a col·legi electoral és la Massana, que tindrà la urna a la Closeta. Pel que fa a Encamp, també cal destacar que a més de l’urna que hi haurà a la planta baixa del comú se n’ubicarà una altra a l’oficina de turisme del Pas de la Casa.

LA MAJORIA DE CAPS DE LLISTA VOTARAN A ANDORRA LA VELLA

Els candidats a cap de Govern es concentren a la vall central. Pere López (PS SDP +), Cerni Escalé (Concòrdia) i Josep Maria Cabanes (Liberals) exerciran el dret a vot a la capital. El candidat a la reelecció, Xavier Espot (DA), votarà a la seva parròquia, Escaldes-Engordany, mentre que només Judith Pallarés (Acció) i Carine Montaner (Andorra Endavant) votaran a la Massana i a Sant Julià de Lòria, respectivament. Cal destacar que la més matinera de tots els candidats serà Pallarés, que votarà avui només quinze minuts després que s’obri el seu col·legi electoral, a les 9.15 hores. La resta de candidats han optat per horaris més prudents, sent el líder de Concòrdia el segon a votar (10.30 hores). Pel que fa al líder de Liberals, Josep Maria Cabanes, i al líder de la coalició socialdemòcrata, Pere López, coincidiran al Centre de Congressos de la capital perquè tots dos aniran a votar a les onze del matí. Per últim, Xavier Espot, s’esperarà fins a les 12.30 hores per acostar-se al pavelló del Prat Gran per votar per la seva candidatura.

GUIA ELECTORAL

Votació

Els electors poden exercir el seu dret a vot entre les nou del matí i les set de la tarda de manera ininterrompuda. Hi ha vuit punts de votació perquè el Pas té mesa pròpia a l’oficina de turisme.

Nou espai

Escaldes-Engordany modifica el col·legi electoral habitual arran de les obres que s’estan duent a terme al Prat del Roure. Per aquest motiu, els escaldencs votaran al pavelló del Prat Gran.

El detall

El comú d’Andorra la Vella ofereix durant la jornada d’avui una hora gratuïta d’aparcament als electors que vagin a votar. Es podrà estacionar a l’aparcament de Centre Ciutat.

Candidats

La majoria de candidats exerciran el seu dret a vot durant el matí d’avui o bé a Escaldes-Engordany o bé a la capital. Judith Pallarés votarà a la Massana i Carine Montaner, a Sant Julià.

Escrutini

S’espera cap al tomb de la mitjanit que es tindran els resultats definitius, que es podran seguir al web especial de l’ARI www.eg2023.ari.ad

tracking