Anar a votar amb la família
La jornada electoral va estar marcada per l’alta afluència de votants, sobretot al matí i al migdia. Sant Julià de Lòria era una de les parròquies en què el resultat final estava més obert.
La jornada electoral a Sant Julià de Lòria va arrencar a les nou del matí amb l’obertura del punt de votació de casa comuna. Des de primera hora l’afluència d’electors va ser molt elevada. Més i més gent va arribar i la cua per votar va anar-se allargant a poc a poc. Al migdia, de fet, ja travessava la placeta de l’edifici antic del comú i pujava pel carrer Casa Comuna fins a l’altura de l’antiga fàbrica Reig. A la una, la participació se situava en poc més del 46%, al nivell de les darreres eleccions generals a aquesta hora. En total havien votat 2.079 electors dels 4.476 que estaven cridats a les urnes.
La primera persona que va dipositar el seu vot va ser la consellera de Cultura i Educació del comú de Sant Julià de Lòria, Sonia Carrillo. La segona, Maria Servat, capità mostafà i consellera de Social. Al llarg del dia van passar milers de lauredians de totes les edats pel col·legi electoral. Una de les més joves va ser la Marta Blasco, de 19 anys. “Estic una mica nerviosa perquè és el primer cop que voto. És una decisió molt important. Els últims dies hi he pensat molt i estic molt contenta d’haver-ho fet”, va explicar. Blasco va arribar al col·legi acompanyada de la seva mare i els seus germans.
Hi ha qui va anar a votar sol, però molts electors van fer-ho en família. És el cas de la Pepita Lucas, a qui van acompanyar fills. nets i nebots. En total, eren una desena de persones. “Pels uns o pels altres, però a casa sempre hem votat per un candidat, mai en blanc. Hi fa molt la persona, perquè els debats són una mica estranys”, va explicar.
Un dels lauredians de més edat que no va voler perdre’s la cita amb les urnes va ser el Sergi Mas. L’artista, que a l’octubre va fer 92 anys, va votar en una sala plena de mobles de la seva creació. “En quantes eleccions generals he votat? En un munt! Són tantes que ja n’he perdut el compte”, va afirmar. Mas va mostrar-se preocupat pels problemes del país, però també confiat en la capacitat dels andorrans per afrontar-los i tirar endavant.
Per la seva banda, el cap de Govern entre el 2005 i el 2009, Albert Pintat, va celebrar que aquest any els lauredians “han pogut votar amb tota satisfacció” gràcies a “l’àmplia gamma d’opcions polítiques”. Pintat va qualificar les eleccions de “molt importants”, però “sense drama- titzar més del compte”.
LA 'COBRA' DE MONTANER A ESPOT
Segons el manual del polític convencional, el dia de les eleccions és recomanable contenir-se a l’hora de fer declaracions als mitjans. El llibre diu que en aquest moment és preferible fer crides a la participació i celebrar els valors de la democràcia liberal. Hi ha polítics, però, que no dubten a saltar-se la norma. N’és un exemple la candidata d’Andorra Endavant a la llista nacional, Carine Montaner, que ahir va recordar la cobra que va fer al candidat demòcrata, Xavier Espot, al debat nacional de la televisió andorrana.