Ciutadans Compromesos referma el seu favoritisme

Carles Naudi suma el 47,7% dels sufragis enfront de la doble candidatura alternativa

CC va reeditar el triomf de fa quatre anys.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cap sorpresa a la Massana, on la candidatura de Ciutadans Compromesos (CC), formada pel tàndem Carles Naudi i David Montané, es va imposar còmodament a les llistes d’Acció i PS SDP +, que es presentaven com una alternativa que al final ha resultat fallida. La llista en coalició amb Demòcrates va aconseguir 1.015 sufragis aglutinant el 47,72% dels vots. La victòria, però, va ser més deslluïda que la de fa quatre anys, quan Ciutadans Compromesos, també en coalició amb Demòcrates, va sumar el 56,13% dels vots, tot i que en aquella ocasió es disputava els dos consellers generals massanencs amb una única candidatura, la d’Acord, que encapçalada per Judith Pallarés sumava les forces del Partit Socialdemòcrata i Liberals d’Andorra. El que deixa clar el resultat final a la Massana és que Ciutadans Compromesos continua sent la força hegemònica i compta amb una bossa de vots garantida que l’escull elecció rere elecció.

Les dues candidatures derrotades poden presumir, però, que sumant els seus vots s’haurien imposat a la llista de Carles Naudi, que repetirà com a conseller general, i David Montané, la part demòcrata de la candidatura que s’estrenarà al parlament. Tornant als dos rivals de Ciutadans Compromesos, van sumar en conjunt 1.112 vots i el 52,28% dels sufragis de la parròquia de la Massana. Seria fer política ficció dir que d’haver-se presentat units, els dos consellers generals que sumen els taronges tindrien ara un altre color. Política ficció perquè les idees progressistes de PS SDP + poden estar allunyades de les que representava Acció i perquè també estaria per veure si una única candidatura contra Ciutadans Compromesos hauria incrementat el nombre de votants a la parròquia.

El que és un fet és que la candidatura d’Acció, formada per Josep Fusté i Rebeca Roger, ha obtingut uns resultats que es podrien valorar com a bons a la parròquia, sobretot si es té en compte que el suport de la ciutadania de la Massana a l’hora de votar-los per la llista nacional ha estat molt menor. Finalment, Acció va sumar 526 vots a la territorial sent la tercera i última força a la Massana, amb el 24,73% dels sufragis.

Per la seva banda, la coalició progressista, amb els candidats Michel Moliné i Francesc Lizama, va quedar com a segona força a la parròquia amb el 27,55% dels vots i un total de 586 sufragis. Tampoc es pot considerar com a dolent el resultat aconseguit per PS SDP +, sobretot si es té en compte que no havia estat assegurada des d’un principi la seva presència a la parròquia.

Quant a la participació, la de la Massana va seguir la tendència a la baixa de la de la totalitat del país respecte a la de fa quatre anys. L’abstenció en la votació a la territorial va ser de gairebé el 29%, quan en les eleccions generals passades va ser d’uns 27 punts. A les eleccions d’ahir van votar el 71,40% dels 3.483 electors que estaven cridats a les urnes, que eren 416 votants més que fa quatre anys. Ahir, sumant els sufragis que es van fer en seu judicial, el vot va ser un 2,32% inferior al de les eleccions generals del 2019. Queda clar, però, que una major participació no hauria canviat el resultat final a la parròquia per la divisió del vot provocada per la presència de tres candidatures.

REACCIONS

“LA VOCACIÓ ÉS TREBALLAR PER TOTHOM”

Carles Naudi. El candidat de CC es va mostrar “molt satisfet” pels resultats aconseguits a la territorial. “Hem tingut una victòria bastant còmoda, però també hi ha hagut una mica de vot de càstig”, va dir, per afegir que “la vocació és treballar per tothom”.

“TENIM UNA DOBLE SENSACIÓ PELS RESULTATS”

Michel Moliné. El candiat de PS SDP va assegurar tenir una doble sensació. “Estem decebuts per haver obtingut aquesta quantitat de vots i contents perquè sent dues persones desconegudes hem aconseguit els mateixos vots que d’Acord fa quatre anys”, va dir.

“ÉREM UNA CANDIDATURA JOVE ALTERNATIVA”

Josep Fusté. El candidat d'acció es va mostrar satisfet pel suport rebut en ser “una candidatura jove que es presentava com a alternativa”. Considera que el fet d’haver-hi dues candidatures alternatives a CC ha acabat perjudicant tots els que volien un canvi.

Ciutadans Compromesos referma el seu favoritisme

tracking