DA derrota la coalició PS-Dolsa i guanya el 'referèndum' Grifols

Berna Coma i Sandra Codina tornen a guanyar l’escó després d’un escrutini d’infart

Berna Coma, Sandra Codina, Gemma Riba i Joan Martínez Benazet, victoriosos.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’escrutini electoral a Ordino apuntava a una d’aquelles ocasions en què la victòria d’uns i altres es decideix per un parell de vots fins que el recompte de les paperetes no va arribar al 69% de les dipositades. Llavors Acció Comunal d’Ordino+Demòcrates+Liberals va aconseguir ampliar un xic la diferència amb els rivals immediats, l’aliança del Partit Socialdemòcrata amb X’Ordino d’Enric Dolsa. I va ser un xic perquè només els separaven nou vots. Però és que fins llavors s’havien donat diferències d’un parell de paperetes. Amb el 82,7% escrutat la diferència ja va ser molt més clara, de 60 sufragis, fins a culminar amb el triomf final que es va saldar gairebé amb la mateixa diferència: ACO+DA+Liberals (585) i PS+X’Ordino (528). La candidatura d’Andorra Endavant va quedar molt lluny amb 235 vots.

Berna Coma i Sandra Codina revaliden les victòries que Demòcrates ve acumulant a la parròquia des que es va presentar per primer cop a uns comicis, l’any 2011, de nou amb el parroquial ACO i aquest cop en aliança també amb Liberals. La gran diferència d’aquests comicis ha tingut un nom propi, centre de recerca de Grifols, que va ser el detonant de l’aliança de dues formacions als antípodes ideològics, la dels socialdemòcrates amb el partit parroquial d’Enric Dolsa. El que des de la mateixa candidatura liderada per Jean-Michel Armengol es plantejava com un referèndum Grifols sí o Grifols no, ells abanderant el rebuig al projecte, ha acabat decantant la balança a favor dels taronges i de l’aval al laboratori de recerca. Ara bé, cal tenir en compte que el vot anti-Grifols estava dividit en dues llistes i que, continuant amb aquesta lectura, els contraris són majoria sumant els resultats de les llistes liderades per Armengol i Jordina Bringué. La divisió ha estat un factor penalitzador.

La pugna demòcrates-socialdemòcrates ha tingut pràcticament els mateixos resultats que quatre anys enrere amb una repartició de vots, que ha estat del 43,3% pel 39,17%. Però el 2019 eren els socialdemòcrates els que anaven amb els Liberals. Uns Liberals que en la circumscripció nacional a la parròquia han obtingut un resultat pírric, amb només 57 vots. Per darrere ha quedat Acció, amb 34. La sorpresa és que la segona candidatura nacional més votada –la primera ha estat Demòcrates amb el 29,7% dels vots– és Concòrdia, sense presentar una candidatura parroquial. La formació liderada per Cerni Escalé ha aconseguit el 26,7% dels vots.

Quant a la participació, Ordino va tornar a estar per sobre de la mitjana nacional després d’haver liderat també el vot judicial. Han participat en aquests comicis el 76,2% dels ciutadans cridats a les urnes. Es tracta d’un percentatge un xic inferior al del 2019 (77,75%).

REACCIONS

“L’IMPACTE DE GRIFOLS HA ESTAT MÉS GRAN”

Berna Coma. La candidata de DA i guanyadora dels comicis va admetre que els resultats denoten “l’impacte de Grifols, que ha estat més gran del que esperàvem”. És per això que va assegurar que faran un esforç extra per explicar el projecte a la ciutadania.

“LES TRES LLISTES ENS HAN RESTAT VOTS”

Jean-M. Armengol. El cap de llista de PS i X'Ordino va admetre que “pensava que les tres llistes ens restarien vots, però ens han restat més del que pensàvem”. No obstant, es va declarar content de la “feina feta; ha estat una experiència humanopolítica molt enriquidora”.

“LA NOSTRA PRIORITAT SERÀ ATURAR GRIFOLS”

Jordina Bringué. La candidata d'Andorra Endavant va assegurar que eren conscients que seria complicat vèncer dues candidatures amb molt més bagatge però va declarar que des del Consell “la nostra prioritat continuarà sent aturar el projecte de Grifols”.

DA derrota la coalició PS-Dolsa i guanya el 'referèndum' Grifols

DA derrota la coalició PS-Dolsa i guanya el 'referèndum' Grifols

tracking