memòria del 2022 del cos d'ordre

La policia descobreix 38 treballadors sense papers l'any passat

El cos d’ordre va fer 90 controls i 26 empreses van ser sancionades per fomentar la immigració irregular

Policies en un control de circulació.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les inspeccions del cos de policia a empreses en matèria d’immigració van donar com a resultat l’any passat la descoberta de 38 treballadors en situació irregular. El servei d’ordre va augmentar el nombre d’inspeccions l’any en què s’ha produït les denúncies relatives a la situació de treballadors peruans a la construcció i que hi va haver una onada important d’arribada de treballadors –especialment argentins– per intentar trobar una feina de temporada. En total, es van fer 90 controls, que són 3,5 cops més que els que es fan efectuar el 2021, de manera que es va poder comprovar la situació de mig miler de persones més. Les comprovacions dels agents van verificar la situació legal de 689 persones, mentre que la descoberta de 38 treballadors il·legals va implicar que 26 empreses fossin sancionades. Són 20 empreses més que el 2021. Quant als treballadors sense papers, són dos més que els detectats l’any anterior. El que el cos d’ordre conclou en el seu balanç del 2022 és que la pràctica s’ha estès en més empreses.

Seguretat pública, trànsit

Els controls relacionats amb infraccions de la seguretat pública es van saldar l’any passat amb 1.112 sancions. La majoria (469) les provoquen pertorbacions de la convivència ciutadana, per exemple, pel soroll excessiu. En segon lloc, hi ha el consum d’alcohol i drogues a la via pública i la possessió d’estupefaents (353), i, en tercer, saltar-se ordenaments de l’autoritat sanitària (213). En aquest sentit, el cos d’ordre apunta que les infraccions relacionades amb les mesures adoptades per combatre la pandèmia s’han reduït en un 63%. Cal recordar, però, que ha estat un any sense ja pràcticament restriccions.

Les relacionades amb el trànsit van assolir la xifra de 16.452 amb una preponderància destacada de les que estan motivades per excés de velocitat, que van sumar 12.423. En segon lloc, amb 1.746 es van situar les motivades per deficiències en la documentació i, en tercer, les provocades per saltar-se normes de conducció. L’informe policial indica que hi ha hagut una lleugera reducció de les sancions respecte a l’any passat.

Bona part de l’activitat que fa el cos d’ordre en matèria de prevenció està focalitzada a evitar les conductes imprudents al volant. L’any passat van dedicar 28 setmanes a campanyes específiques, de les quals 13 van estar focalitzades en controls d’alcoholèmia. Es van fer un total de 6.395 controls i 282 van donar un resultat positiu en alcohol i/o consum d’estupefaents. La policia assenyala que, respecte al 2021, l’augment del 22% dels controls ha implicat detectar un 24% més d’infractors. El cos d’ordre també va dedicar campanyes específiques a controls d'ITV, d’ús de mesures de seguretat o de telèfon mòbil, entre d’altres.

CLAUS

1 Més controls d’immigració i més sancions

La policia va multiplicar per 3,5 els controls migratoris a les empreses, fet que s’ha saldat amb 26 sancions a empreses, 20 més que el 2021.

2 Pertorbar la convivència, majoritari

Del miler de sancions imposades per infringir la seguretat ciutadana, 469 van estar motivades per pertorbar la convivència ciutadana.

3 Les multes de trànsit freguen les 16.500

Les sancions de trànsit imposades durant l’any van sumar 16.452, amb una clara preponderància de les d’excés de velocitat, que són el 76%.

UN 18% D'ACCIDENTS AMB ALCOHOLÈMIA

La policia va intervenir en 536 accidents de trànsit l’any passat, 281 dels quals amb ferits i dos de mortals. La resta es van saldar amb danys materials. Les dades recollides pel cos indiquen que en un 18,47% (69 en nombre absolut) hi va haver incidència d’alcohol o drogues al volant. La incidència va ser superior en els accidents de danys materials, ja que en el 32,4% dels sinistres el conductor va donar positiu en consum d’alcohol o drogues. En els accidents amb ferits o mortals la proporció és del 6%.velocitat, que són el 76%.

tracking