rEPORTATGE

Els silencis de Claret

L’escriptor i periodista Andreu Claret presenta a La Trenca ‘París érem nosaltres’, una novel·la inspirada en la vida del seu pare.

La presentació de la novel·la es va fer ahir a la llibreria La Trenca.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Fa 20 anys, l’escriptor i periodista Andreu Claret Serra va asseure’s amb el seu pare, Andreu Claret Casadessús (1908-2005) i una gravadora de casset. La conversa, repartida en diversos dies, va allargar-se unes 25 hores. “El meu pare volia que li escrivís la biografia, però la idea no m’acabava de convèncer. Que un fill escrigui la biografia del seu pare no té credibilitat”, va explicar ahir Claret durant la presentació a la llibreria La Trenca de la novel·la històrica París érem nosaltres.

En aquesta obra, premi Ramon Llull 2023, Claret honra en part la voluntat del seu pare. Ens permetem de recórrer a l’expressió en part perquè París érem nosaltres no és una biografia convencional, sinó una història personal novel·lada que va créixer en la imaginació de Claret en adonar-se dels silencis que poblaven el relat oral del seu pare. “Quan vaig reescoltar anys després aquelles converses, me’n van interessar més els silencis que el que explicava el meu pare”, va assegurar Claret.

La vida d’Andreu Claret Casadessús va estar marcada per les ferides de la primera meitat del segle XX europeu. Individu singular –“era un personatge de novel·la”, recordava ahir Casimir Arajol, que el va conèixer–, Claret Casadessús va néixer a Súria en una família humil de rabassaires. Gràcies a un talent innat pel billar, va guanyar-se certa fama als cafès i ateneus de Manresa i Barcelona. Durant els anys de la Segona República espanyola i la guerra civil va mantenir-se fidel al president de la Generalitat Lluís Companys. A l’exili francès va col·laborar amb la resistència contra l’ocupació nazi i va acollir exiliats catalans de la talla intel·lectual de Pau Casals i Pompeu Fabra.

El 1949 va traslladar-se a Andorra, un país on, com solia dir, “tot està per fer”. Una de les fites més impressionants que va assolir al Principat va ser l’obertura del port d’Envalira, que fins aleshores sempre s’havia tancat durant tot l’hivern per la neu. Arran de la gran nevada de Barcelona del desembre del 1962, l’alcalde i jutge d’apel·lacions d’Andorra va mitjançar perquè baixés a la capital catalana a restablir les comunicacions, tot i que pesava una ordre de detenció contra ell.

Andreu Claret, ahir a la llibreria La Trenca.

tracking