trànsit

El distintiu ambiental dels vehicles es facilitarà a la ITV

El cost queda fixat en 4 euros i el pagament només s’haurà de fer un sol cop per vehicle

El ministre de Finances i portaveu en funcions del Govern, Cesar Marquina.sfga / C. ESTEVE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern va aprovar ahir el conveni de col·laboració amb l’Automòbil Club d’Andorra (ACA) i la Inspecció Tècnica de Vehicles i Serveis (ITV) que regula el procediment de distribució del distintiu ambiental dels vehicles. Segons va explicar el ministre de Finances i portaveu en funcions del Govern, Cesar Marquina, a la roda de premsa posterior al consell de ministres, l’etiqueta energètica tindrà un cost únic de quatre euros (IGI inclòs) i servirà per a tota la vida útil del vehicle, tot i que canviï de propietari.

L’objectiu principal de la iniciativa, segons va recordar Marquina, és fonamentalment obtenir informació sobre el parc automobilístic del país per al departament de Medi Ambient, però no tindrà cap valor, per exemple, en relació amb la circulació a la zona de baixes emissions (ZBE) de Barcelona. D’aquesta manera, quan entri en vigor, a partir del 31 de juliol d’aquest any, els vehicles del país tindran una etiqueta homologable amb l’existent als països europeus a mesura que vagin passant per la ITV. Pel que fa als vehicles de primera matriculació nacional –nous i importats d’ocasió–, el distintiu s’expedirà juntament amb la matrícula. Per la seva banda, els vehicles que a l’entrada en vigor del reglament que regula aquesta matèria es mantinguin en una mateixa titularitat podran circular sense etiqueta fins a la data de la propera ITV. En concret, aquest distintiu ambiental, que s’haurà de portar obligatòriament col·locat en les condicions que estan establertes reglamentàriament, permet aportar informació sobre l’eficiència i les emissions dels vehicles, com el tipus de què es tracta, la classificació Euro i el combustible que utilitza.

El conveni signat ahir entre les tres parts preveu la creació d’una comissió de seguiment i el compromís que serà l’ACA l’entitat que s’encarregarà de la impressió i el subministrament dels distintius ambientals de forma directa o per mitjà de l’organisme gestor de la ITV. El reglament que defineix el nou sistema nacional d’etiquetatge energètic i d’emissions dels vehicles dona compliment a la disposició final setena de la Llei del Codi de Circulació, que fixa la necessària homologació del Principat d’Andorra en aquesta matèria amb els països membres de la Unió Europea (UE). D’aquesta manera, es pretén assegurar la veracitat, la publicitat i el control de la classificació dels vehicles des del punt de vista ambiental.

MÉS

-Covid

El nombre de casos actius amb covid ascendeix a 18 i actualment no hi ha cap persona ingressada amb el virus al centre hospitalari.

-Concurs raça bruna

L’onzena Fira concurs nacional de mascles de la raça bruna d’Andorra tindrà lloc dissabte 6 de maig a Ordino, al camp de la Tanada.

-Ruta de la pau

El Govern, a proposta d’Exteriors, ha aprovat una contribució voluntària de 20.000 euros a favor de la iniciativa La ruta de la pau de la Unesco.

-Places de bombers

Justícia i Interior ha convocat dues places de bomber adscrites al departament de prevenció i extinció d’incendis i salvaments.

LA CAMPANYA DE L'IRPF PREVEU 21.500 DECLARACIONS

La campanya per a la declaració de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) de l’exercici 2022 va començar l’1 d’abril i s’allargarà fins al 2 d’octubre. Així ho va explicar ahir el ministre de Finances en funcions, Cesar Marquina, que va indicar que la previsió és que es facin 21.500 declaracions, de les quals unes 19.000 es presentaran mitjançant la seu electrònica. Aquesta última xifra és superior a la de l’any passat, però l’executiu confia que cada vegada siguin més les persones que declarin utilitzant mitjans telemàtics. Aquest tribut permetrà recaptar uns 21,5 milions d’euros, tal com consta al pressupost de l’Estat per a aquest any. En concret, el departament de Tributs ha emès un total de 48.452 propostes de liquidació, de les quals 33.298 són de resultat zero, 11.554 tenen resultat a pagar i 3.600 suposaran un retorn de diners per al contribuent. Els interessats poden demanar cita prèvia per rebre assistència a l’hora d’omplir la declaració, i també poden traslladar els seus dubtes telefònicament o per correu electrònica. Una novetat d’aquesta campanya és que els obligats tributaris de l’IRPF que declarin per rendes d’activitats econòmiques poden aprofitar per dipositar al mateix temps els comptes anuals.

tracking