salut
La manca d'oncòlegs retarda el tractament de malalts de càncer
L’únic facultatiu fix ha allargat la baixa i els altres estan atenent les visites urgents
La manca d’oncòlegs està retardant el tractament i les visites de pacients amb càncer. L’únic doctor especialitzat fix que hi ha a l’hospital Nostra Senyora Meritxell va allargar la baixa per malaltia i les visites més urgents s’estan derivant a als altres facultatius. Ara bé, aquests no poden assumir tota la càrrega de treball i des de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) reivindiquen que s’ha de buscar una solució urgentment.
L’hospital Nostra Senyor Meritxell compta amb l’oncòleg fix que està de baixa i amb altres dos que pugen i baixen de Barcelona assíduament per donar-li suport. El president d’Assandca, Josep Saravia, assegura que la falta d’oncòlegs no és quelcom nou i els pocs professionals que hi ha són una clara mostra que “falta previsió per part del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS)”. Saravia explica que els ha arribat el cas d’un malalt de càncer a qui li havien de canviar el tractament i fa uns dies li van endarrerir la visita. “El càncer és una malaltia molt seriosa i endarrerir un tractament pot suposar que després s’agafi en una fase pitjor”, afirma, i afegeix que “quan algú té càncer el temps juga en contra seva i no es poden fer malabars amb això”. D’altra banda, el president d’Assandca reivindica que la situació no tan sols afecta la progressió de la malaltia, també incideix directament en la psicologia dels pacients.
De moment el SAAS no ha trobat cap solució per omplir el forat d’aquest oncòleg de baixa. Amb referència a això, Saravia diu que no es pot esperar a publicar un concurs per trobar un nou oncòleg “i que passin quatre mesos fent patir la gent”. El que proposa el president de l’associació és trobar una solució provisional que passa per contractar un oncòleg extern, per exemple: “Hem de buscar-hi una solució ràpida i no quedar-nos parats com està passant.” Per la seva banda, Cesar Marquina, ministre de Finances i portaveu del Govern en funcions, va defensar durant la roda de premsa posterior al consell de ministres de dimecres que no han detectat cap problemàtica quant a la manca d’oncòlegs i que, en tot cas, “el ministeri està disposat a atendre totes les necessitats que tinguin els usuaris”.
Amb referència a l’estadística sobre la incidència del càncer al Principat, que Assandca demana des de fa tants mesos, Saravia informa que el Govern està treballant en una estadística poblacional i, de moment, no saben quan estarà acabada. Un cop la tinguin, diu, podran tornar a lluitar per la necessitat d’una unitat de radioteràpia al país perquè hi haurà dades que els donin suport. El president d’Assandca va criticar que els pacients amb càncer hagin de fer tres hores de viatge cap a Barcelona per sotmetre’s al tractament i tres hores de tornada, i opina que l’executiu “s’excusa dient que està pagant els taxis i és molt bon servei”.