Pere López deixa l'escó i abandona la primera línia política

El socialdemòcrata renuncia a l’escó després dels mals resultats de diumenge i al seu lloc entrarà Pere Baró

Pere López ahir a la seu del Partit Socialdemòcrata.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“La meva energia per desenvolupar una tasca tan important com la de representar el poble és ara mateix zero i no ocuparé un càrrec només pel fet d’ocupar-lo.” Amb aquestes paraules va explicar ahir Pere López la decisió de renunciar a l’escó del Consell General aconseguit diumenge. La sortida de la primera línia política del cap de llista de la candidatura conjunta amb SDP ha sigut la primera conseqüència dels mals resultats obtinguts pels socialdemòcrates a les eleccions, en què només van sumar tres consellers a través de la llista nacional i es van quedar sense cap victòria a les territorials. “Sempre he donat el màxim i he posat el millor de mi”, va indicar, tot afegint que “representar el poble és una tasca molt noble i ara a mi em resulta impossible de fer després dels resultats de diumenge”. “No em semblaria honest ocupar un càrrec d’altíssima responsabilitat com aquest perquè no sento l’energia ni la força per poder-ho fer”, va agregar.

Amb la seva renúncia, serà Pere Baró qui entrarà al Consell General. “Aquesta responsabilitat ha de caure sobre una persona amb energia i Pere Baró ocuparà aquest càrrec amb màxima dedicació”, va opinar López. “Ara necessito un procés de distància, però seguiré col·laborant amb el projecte sense estar en primera línia”, va deixar clar.

El socialdemòcrata va comunicar la decisió dimarts a la nit en una reunió amb els dirigents i els candidats del partit, en la qual es va fer una primera anàlisi dels resultats. El primer secretari del partit, Gerard Alís, va voler deixar clar que “va ser una decisió del Pere [López] que se’ns va comunicar ahir [dimarts per al lector] sense que fos una petició del comitè directiu”. “Tots els partits passen per alts i baixos i li agraïm la seva dedicació fins ara”, va indicar Alís.

Des de la formació, però, s’és conscient que els resultats de diumenge requereixen d’altres canvis i reflexions dins del partit i per això també s’ha acordat avançar el congrés ordinari que ja estava previst per a aquest any tal com marquen els estatuts. Així, finalment se celebrarà el 20 de maig i no al juny com tocaria, per tal de renovar l’executiva. López mantindrà el càrrec de president del partit fins aquesta data. “Estem convençuts que tenim un projecte sòlid, però no hem sabut aglutinar els vots ni passar bé el missatge i hem de reflexionar”, va insistir Alís. En aquest sentit, va detallar que Judith Salazar, Susanna Vela i Pere Baró treballaran des del Consell General per “defensar els ciutadans que ens han fet confiança”, i que des del partit s’ha fet una primera anàlisi, però “hem de seguir treballant per saber què ha passat”.

Tant López com Alís van remarcar que “hi ha gent al partit que té ganes d’agafar el relleu i ja estan treballant per presentar la seva proposta el proper congrés”. “Tenim molt capital humà amb gent molt preparada”, va afirmar López. En aquesta línia, Alís va recordar que el procés és obert i que la militància votarà les llistes que es presentin per dirigir el partit. També en aquest proper congrés, la formació haurà de decidir en quin punt queda l’acord amb SDP per als propers comicis.

AUTOCRÍTICA

L’encara president del partit també va fer autocrítica sobre la marxa d’alguns membres destacats de la formació els últims temps, com ara Rosa Gili o els que van ser consellers la legislatura passada Roger Padreny i Carles Sánchez. “L’elector sovint penalitza aquestes notícies i la marxa de gent mai és bona. També caldrà fer un procés d’anàlisi sobre això”, va indicar López. En tot cas, el socialdemòcrata va voler recordar que el procés per renovar l’executiva “és obert” i “es podrà veure amb qui podem comptar i amb qui no”.

REPORTATGE

Piulades de suport

La renúncia de Pere López va provocar ahir diverses reaccions a les xarxes socials elogiant el pas al costat del socialdemòcrata després dels resultats de les eleccions de diumenge. Diversos membres i simpatitzants del partit van fer públic el suport i l’agraïment a López, però també figures destacades del país que no comparteixen el mateix posicionament ideològic, com ara l’excap de Govern Toni Martí. “Tot i que moltes vegades no hem compartit molts plantejaments, això no traurà mai el respecte per a tota persona que defensa plantejaments democràtics diferents. No és mai ni fàcil ni agradable agafar aquesta decisió. Molta sort”, piulava l’exdirigent demòcrata. Ricard Riba, que va ser candidat amb la llista d’Eusebi Nomen, també va tenir unes paraules per a López: “Respecte màxim per Pere López. Humilitat, treball, perseverança, convicció, fidelitat en el projecte socialdemòcrata. Són molts anys i toca agrair la teva tasca”. També l’exconseller Carles Jordana va piular que “malgrat les nostres divergències polítiques, va ser un plaer tenir de company el conseller general Pere López durant la VII legislatura. Vaig ser testimoni de la seva feina legislativa al Consell General i també vam saber compartir bons moments. Molta sort”. També companys de la formació com, per exemple, Marta Pujol, Pere Baró, Susanna Vela o Joao de Melo van fer públic el respecte i suport al líder socialdemòcrata.

El socialdemòcrata Pere López sortint de la sala de premsa de la seu del PS.

tracking