LA INTERVEnció es va fer el 8 de març de l'any passat
Una andorrana es querella contra un hospital català
La dona havia de ser intervinguda de la primera costella dreta però se la va acabar operant de la segona, segons la querella interposada
Una pacient andorrana s’ha querellat contra el cirurgià toràcic que la va intervenir i contra l’hospital on treballa, la clínica Corachán de Barcelona, per un presumpte delicte d’imprudència professional greu. Els fets que originen la denúncia es van produir el 8 de març de l’any passat, quan la dona va entrar a quiròfan per sotmetre’s a una operació per solucionar una síndrome anomenada de sortida toràcica, provocada per la compressió de nervis i vasos sanguinis i que provoca, entre d’altres símptomes, dolor a les espatlles i formigueig i entumiment als braços. L’operació quirúrgica consistia en una intervenció sobre la primera costella dreta. Però l’exposició de fets de la querella a la qual ha tingut accés el Diari sosté que l’operació es va realitzar sobre la segona costella dreta i no sobre la primera. La conseqüència, s’esgrimeix a la denúncia, és que el cirurgià va actuar sobre una costella que no tocava provocant un dany en una zona que no presentava cap complicació i sense solucionar els problemes mèdics de la pacient. La querella argumenta que es tracta d’un cas de mala praxi del metge extensible a la clínica on es va desenvolupar l’operació.
De fet, la fulla d’alta de la pacient –cinc dies després de l’operació– que els lletrats que porten el cas, Pablo Juanico i Lázaro Lúcio, adjunten a la denúncia penal indica en referir-se als procediments quirúrgics i terapèutics que s’ha fet la dissecció i exposició de la que “ens sembla la primera costella” per continuar exposant que a la radiografia feta l’endemà de l’operació s’observa una secció parcial de la segona costella. El 12 de març es va donar d’alta la pacient sense que la patologia fos tractada.
EL PLET
Abans d’interposar la demanda judicial, el maig passat, la representació lletrada de la pacient es va adreçar via burofax al facultatiu i la clínica exposant-los la problemàtica i instant-los a comunicar si tenien voluntat de reparar el dany. A l’agost, davant el silenci del cirurgià, se li va adreçar un nou burofax, que tampoc no va contestar. La querella es va interposar finalment al setembre als jutjats d’instrucció de Barcelona i, a l’octubre, la magistrada titular del número 30 la va admetre a tràmit en un escrit en què ordenava la diligència de sol·licitar a l’hospital barceloní tota la documentació relativa a l’operació quirúrgica practicada. Segons va informar un dels lletrats que representen la pacient, ja s’ha celebrat una primera testifical en què ha declarat l’afectada i el cirurgià, que hauria admès l’error.
La perjudicada va lamentar ahir que un any després, quan ja hauria d’haver estat intervinguda dos cops, per solucionar la dolença que li afecta els dos braços, no pot dur a terme activitats tan quotidianes com rentar-se el cap. Al mal físic s’hi afegeixen les afectacions de tipus psicològic, va lamentar, i que li han generat la por a tornar a entrar en un quiròfan i la necessitat de medicació. I és que va denunciar que en la visita posterior a l’operació, el cirurgià denunciat li va assegurar que “tot havia anat bé” quan l’endemà la radiografia va reflectir l’errada. Va assegurar, a més, que en cap moment el professional li va oferir la possibilitat de solucionar-la.
La querella posa de manifest que el cirurgià tenia el deure de saber amb exactitud la zona on s’havia de practicar l’operació i que va fallar en les “més elementals normes de cura i comportament mèdic”. Apunta, a més, que hi havia proves mèdiques suficients per identificar la zona on s’havia d’intervenir. Per tot plegat, se li atribueix el presumpte delicte de lesions per imprudència greu professional que, recorda l’escrit, té associada la pena d’inhabilitació. Quant al paper de la clínica, se la considera responsable civil directa. Respecte a la reclamació econòmica, els lletrats van indicar que encara resten en espera de proves pericials per definir-la, però que ara per ara s’han quantificat en 200.000 euros els danys i perjudicis ocasionats a l’afectada.
CLAUS
1. Operació per tractar una patologia
La pacient va entrar a quiròfan per solucionar la síndrome de sortida toràcica que patia i que provoca dolor, formigueig i entumiment als braços.
2. Errada en la costella que s’ha d’intervenir
La intervenció era sobre la primera costella dreta, però la querella indica que es va actuar sobre la segona i que així ho va reflectir la radiografia posterior.
3. Sense voluntat de reparar el dany sofert
La dona va ser donada d’alta sense més i ara denuncia no tan sols que la patologia persisteix, sinó que també pateix seqüeles psicològiques.